Coronapandemin pågår i högsta grad fortfarande

20200307_183536

Det har nu gått åtta månader sedan inlägget om att Coronaviruset ger kontrollförlust. Det har också gått sju månader sedan inlägget om Hur kan vi hantera Coronakrisen? Och ett halvår har gått sedan inlägget Att leva under Coronakrisen. I somras skrev vi inlägget om att Sommaren började och att Coronapandemin pågår fortfarande. En del av innehållet i de inläggen är kanske inte längre lika relevant. WHO har ändrat sina riktlinjer om munskydd; de bör användas i folkmassor och på andra platser där det är svårt att hålla avstånd. Under våren fick nästan ingen testa sig i de flesta regioner, rekommendationen nu är att man bör testa sig. Nu har lokala råd införts och hemisolering för den som bor med en covid-19-smittad person är en annan ny åtgärd.

46,463,608 fall av Covid-19 har nu konfirmerats i världen. Det finns 1,201,257 bekräftade dödsfall. 33,541,542 har tillfrisknat.

I skrivande stund har 124,355 personer i Sverige konstaterats ha coronaviruset och 5,938 är döda.

Håll avstånd och ta personligt ansvar

Viktiga saker som alla bör göra:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Har du nytillkomna symptom på covid-19 som inte går över inom ett dygn bör du kontakta 1177 för att se vad som gäller i den region där du bor för att lämna prov för covid-19, förutsatt att symtomen inte kan förklaras av andra sannolika orsaker så som känd allergi, migrän eller spänningshuvudvärk.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, i minst 20 sekunder.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla.
  • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.

Sedan den 1 april 2020 gäller föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 och utgår från den skyldighet som var och en har att vidta åtgärder för att skydda andra från risken att smittas av covid-19. Sedan den 19 oktober har föreskriften en ny särskild del, ”Allmänna råd vid lokala utbrott av covid-19”. Syftet är att med riktade insatser begränsa lokala utbrott av covid-19. Råden gäller under en begränsad tid och kan förlängas vid behov.

Här finns mer information om allmänna råd och en aktuell sammanställning av vilka regioner som nu har allmänna råd

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att du ska testa dig om du har symtom för covid-19

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att vuxna och barn från förskoleklass med symtom på covid-19 tar ett PCR-test. Läs mer om det här, vad som gäller regionalt och om antikroppstest efter genomgången sjukdom.

Då viruset ökar finns det än så länge visst utrymme att ta emot fler men ingen vill väl ha det som under våren? Då öppnade det upp ett fältsjukhus på mässan i Älvsjö. Fältsjukhuset i Älvsjö avvecklades efter några månader med omedelbar verkan. Fältsjukhuset byggdes upp på drygt en vecka, men togs aldrig i bruk.

– Vi såg sjukhuset som en hemförsäkring, något vi hoppades på att slippa använda men som man absolut måste ha, sa Björn Eriksson till Dagens Nyheter.

20200325_164317

Steven Hayes skrev ett inlägg om den vardagliga coronahjälten. Att öppna upp, göra plats för svåra känslor och att vara snäll mot sig själv är sunda sätt att möta sina känslor på.

Anders Tegnell uppmanar arbetsgivare att vara extra vaksamma på psykisk ohälsa

Krisstöd till personal inom vård och äldreomsorg som arbetat med covid-19

20200416_113419

Vem vill jag vara under coronakrisen?

– Det är typ en stor förkylning nästan eller feber, säger 6-åriga Alicia från Uppsala om coronaviruset. I en nyligen påbörjad studie får barn och ungdomar svara på frågor om vad de tänker om corona, vad som är bäst och sämst för dem själva och om det är något de oroar sig för i relation till sjukdomen. Läs mer.

Nu införs hemisolering för den som bor med en covid-19-smittad person

20170916_135507

Att själv hitta riktning och ta steg i den riktningen är oftast hjälpsamt.

Det väntas som en följd av Coronakrisen ske en ökning av depressioner, posttraumatiskt stresssyndrom (PTSD) och utmattning. I ett längre perspektiv varnar man också för en ökning av självmord. Därför har regionen beslutat om en rad olika åtgärder, både kortsiktiga och långsiktiga. Läs mer.

Vad kan vi kontrollera och inte?

20200323_214835

Den här modellen ger en enkel överblick.

Att titta på intressanta Dokumentärer och informationsfilmer om psykisk ohälsa är fortfarande ganska bra tidsfördriv för de som följer rekommendationerna om social distansering.

20200501_183045

En ny guide från WHO för att hantera motgångar har som syfte att rusta människor med färdigheter för att hantera stress. Guiden som är gratis, kan användas fristående och tillsammans med ljudövningar. Läs mer.

hur vill jag vara

Under våren publicerade vi FEJSA CORONA MED HJÄLP AV ACT vilket är ett paket med praktiska steg med syfte att respondera effektivt på Coronakrisen.

coronalopsedelDetta genom att använda principer från acceptance and commitment therapy (ACT). Det finns även en animerad film med samma fokus.

jaghar

Jag har en tanke…

Den kroniska sjukdomen myalgisk encephalomyelit, ME, har ett känt samband med virusutbrott. Läs mer.

FB_IMG_1586188626902Vi har tidigare berättat om samtalsguiden ”De nödvändiga samtalen” vid Covid-19 infektion vilken kan fungera som stöd eller inspiration.

Som psykoterapeut är det viktigt att ta hand om sig själv för att orka ta hand om andra. Det gäller såklart inte bara psykoterapeuter utan det är viktigt med självomhändertagande även för personal inom hälso- och sjukvård, funktionshinder samt äldreomsorg under coronakrisen.

Stillasittande och distanskontakter kan ge nya smärtor och stelhet? Här finns en film om yoga för psykoterapeuter.

Inlägg av:

Nicklas Lakso, socionom, leg. psykoterapeut, handledare och lärare i psykoterapi.

Se även: 

Hantering av stress med hjälp av ACT

Döden har äntrat vår vardag på ett oundvikligt sätt

Självmordslinjen börjar med dygnet runt-öppet

100 miljoner kronor fördelas för att möta ökad utsatthet med anledning av coronaviruset

Psykosocialt stöd i coronatider

Kombinationen av mycket krav och lite kontroll är väldigt dålig

Hur kan vi hantera Coronakrisen?

Om att uppmärksamma och acceptera negativa tankar.

Att göra sådant som har betydelse i tider av stress

Bacillofobi och bakteriofobi

Vad är stabilisering?

Här är djuren vi finner mest skrämmande och avskyvärda

MÖT CORONA MED HJÄLP AV ACT

Lämna en kommentar