Det har nu gått en månad sedan inlägget om att Coronaviruset ger kontrollförlust. En del i det inlägget är inte längre lika relevant.
Över 1 127 000 är nu smittade av covid-19 i världen. Det finns nära 60 000 bekräftade dödsfall.
I Sverige testats mestadels enbart de som kommer in till sjukvården med allvarliga symptom. I skrivande stund har 6078 personer i Sverige konstaterats ha coronaviruset och 333 är döda.
Viruset skapar hos många starka känslor. En terapeut jämförde processen människor går igenom i coronakrisen som den vid sorg. Att öppna upp, göra plats för svåra känslor och att vara snäll mot sig själv är sunda sätt att möta sina känslor på.
Coronaspridningen är olika stor i landet, i Stockholm är det som värst, det har bland annat öppnat upp ett fältsjukhus på mässan i Älvsjö. Från en TV4 reporter i Norrbotten rapporterades i veckan att många där inte verkar ha förstått allvaret.
Vem vill jag vara under coronakrisen?
Hotet från coronaviruset får många att söka information och det är ganska lätt hänt att hamna på webbsidor med tvivelaktig information. Sök information inom relevanta kanaler så som WHOs och Folkhälsomyndighetens webbsidor. Risken för att utveckla hälsoångest är nu större än tidigare. Detta bland annat på grund av det ständiga inflödet av ny information om corona och då fler än vanligt gör något som vi psykoterapeuter kallar att scanna av kroppen, vilket i det här fallet innebär att leta efter eventuella tecken på covid-19 hos sig själv, i sin kropp.
Att själv hitta riktning och ta steg i den riktningen är oftast hjälpsamt.
Viktigast fysiska råd nu för att inte sprida smitta är att praktisera social distansering, vara noga med handhygienen och att undvika att röra med händerna i ansikte eller ögon. Har du några som helst förkylningssymptom så ska du inte vara i närheten av andra människor. Resor till andra orter sprider viruset. Tänk på att skydda alla som är i riskgruppen.
Viruset är omöjligt att se med blotta ögat till skillnad från många andra hot vilket gör det svårare att förhålla sig till. När många i vår omgivning och vi själva blir sjuka och när många dör är det ogripbart. Det kan upplevas som att man tappar kontrollen och när människor tappar kontrollen så söker vi naturligt efter sätt att återfå den som vi tidigare varit inne på. Men vad kan vi egentligen kontrollera och vad kan vi inte kontrollera?
Den här modellen ger en enkel överblick.
I realiteten har vi mycket mer kontroll över vårt beteende än över våra tankar och känslor. Så det primära målet för oss bör vara att ta kontroll över vårt beteende – här och nu – att respondera effektivt på krisen. Det handlar både om att ta hand om vår inre värld – alla våra svåra tankar och känslor – och vår yttre värld – de faktiska problem som vi möter.
Många är nu hemma och är mer eller mindre isolerade från sociala kontakter, frivilligt eller ofrivilligt. Att försöka vara aktiv även fast man är hemma är hälsofrämjande. Att ta promenader och få frisk luft är bra. En del gillar mindfulness, medveten närvaro som stöd till att stanna upp och vara i nuet. Fortsätt att ha kontakt, eller återuppta gamla kontakter, via telefon, internet etc. Att skriva vanliga brev är inte att förringa.
Att titta på intressanta Dokumentärer och informationsfilmer om psykisk ohälsa är ett ganska bra tidsfördriv.
För några veckor sedan publicerade vi även FEJSA CORONA MED HJÄLP AV ACT vilket är ett paket med praktiska steg med syfte att respondera effektivt på Coronakrisen.
Detta genom att använda principer från acceptance and commitment therapy (ACT). Efter det textsatte vi även en animerad film med samma fokus. Materialet är fritt att använda i oförändrad form.
Hur kan man som privatperson engagera sig? De som har möjlighet kan anmäla sig till regioner om att de kan jobba. De som vill kan själva auktionera ut eller buda på auktioner där vinsten går till Radiohjälpens coronainsamling.
Många psykoterapeuter vill och behöver nu gå över till distanskontakter. Det var därför glädjande att en gratis videoplattform häromdagen blev tillgänglig för patientsamtal.
Som psykoterapeut kan man som sagts tidigare använda sig av ovanstående ACT-material. Vi gjorde även ett inlägg om samtalsguiden ”De nödvändiga samtalen” vid Covid-19 infektion. Vilken kanske kan fungera som stöd eller inspiration. Vid samtal med personer i kris är det basalt att tänka på att stabilisera, ett bra sätt är att använda sig av ACE.
Som psykoterapeut, terapeut, kurator eller annan ”hjälpare” är det viktigt att ta hand om sig själv för att orka ta hand om andra.
Människor som drabbas av en allvarlig händelse som coronakrisen, oavsett om de är överlevande, anhöriga, sjukvårdspersonal eller insatspersonal (De flesta av oss kommer att hamna i mer än en av grupperna), kan komma att få ta itu med och möta nya utmaningar som följd av händelsen påföljande veckor, månader eller till och med år efteråt. Det vi är med om nu dokumenteras nu av museet som vill bevara dina erfarenheter för framtidens forskare.
Det pågår även en studie om hur vår psykiska hälsa påverkas av Coronakrisen som du nu kan anmäla dig till.
Inlägg av:
Nicklas Lakso, socionom, leg. psykoterapeut, handledare och lärare i psykoterapi
Se även: Psykosocialt stöd i coronatider
”ME/CFS kan öka dramatiskt efter pandemin”
Kombinationen av mycket krav och lite kontroll är väldigt dålig
Om att uppmärksamma och acceptera negativa tankar.
Att göra sådant som har betydelse i tider av stress
Här är djuren vi finner mest skrämmande och avskyvärda