Nu införs hemisolering för den som bor med en covid-19-smittad person

Hemisolering införs som en ytterligare åtgärd för att minska smittspridningen

Screenshot_20191103-085257_Chrome

Förberedelserna inom Region Stockholm har pågått ett par veckor och nu införs de nya rutinerna.

– Vi ser en fortsatt markant ökning av smittade i länet och bedömer hemisolering för de som bor eller har bott med en smittad person som en effektiv smittskyddsåtgärd i kombination med fortsatt smittspårning och provtagning. De som berörs av förhållningsreglerna kommer få information om det via vårt smittspårningsteam eller av den smittade personens behandlande läkare, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Stockholm på Region Stockholms webbsida. [1]

Smitta mellan personer som bor i samma hushåll är en av de vanligaste smittvägarna för covid-19. Redan tidigare har alla personer som utsatts för smitta rekommenderats att arbeta hemifrån, men alla har inte möjlighet till distansarbete. Nu när de nya förhållningsreglerna kring hemisolering införs kan dessa personer istället ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Nationell rekommendation

Den som bor tillsammans med en konstaterat smittad person ska följa liknande regler som den som har covid-19. Det innebär att alla som arbetar eller studerar på gymnasiet/högskola eller universitet och som bor med eller har bott med en person som har covid-19 under den smittsamma perioden alltid ska arbeta eller studera hemifrån under minst 7 dagar. Dagarna räknas från att den person som är smittad blev provtagen. Den smittsamma perioden sträcker sig vanligtvis från en dag före de första symtomen och minst sju dagar framåt.

– Förhållningsreglerna är samma för hela landet och de gäller oavsett om personen som bor eller bott med en konstaterat smittad person har symtom eller inte. Barn och ungdomar är dock undantagna. De kan fortsatt gå till förskola eller skola så länge de inte har några symtom och föräldrar utan symtom kan lämna och hämta på skola och förskola. Hemisolering innebär inte utegångsförbud, säger Maria Rotzén Östlund.

Vad gäller om jag bor med någon som har covid-19?

Den som behöver följa reglerna om hemisolering i Stockholms län får besked om det från smittspårningsteamet som arbetar på uppdrag av Smittskydd Stockholm eller från den läkare som behandlar den smittade hushållsmedlemmen. Teamet eller läkaren ger information om vad som gäller, bland annat genom att ge smittskyddsblad som också finns på 1177.se. Smittskyddsbladen kommer inom kort finnas på flera språk. Information om förhållningsreglerna kan också komma från den som är konstaterat smittad om hen uppmanats att informera sina kontakter i hushållet.

De nationella förhållningsreglerna beskrivs i detalj i smittskyddsbladen(öppnas i nytt fönster). I korthet innebär förhållningsreglerna:

  • Du ska arbeta eller studera hemifrån under 7 dagar om du bor eller har bott med en person som bär på covid-19 smitta. Det gäller dig som arbetar eller studerar på gymnasiet/högskola/universitet.
  • Som dag noll räknas den dag personen som har covid-19 blev provtagen.
  • Om du inte har möjlighet att jobba hemifrån kan du ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan. Smittspårningsteamet eller den läkare som behandlar den smittade hjälper dig med läkarintyg.
  • Får du symtom behöver du ta prov och vara kvar hemma tills du får provsvar.
  • Får du inte några symtom bör du ändå boka ett eget PCR-prov fyra dagar efter att den som är smittad provtagits och invänta svaret innan du återgår till din arbetsplats.
  • Du behöver vara fortsatt observant på symtom även om PCR-provet är negativt och provta dig igen ifall du skulle få symtom.
  • Fortsätt träffa så få personer som möjligt och avstå från fritidsaktiviteter under hela inkubationstiden, dvs tills det gått 14 dagar.

Barn upp till nionde klass undantas

Barn som går i förskola, grundskola eller gymnasiesärskola får fortsätta gå till sina skolor som vanligt även om de bor med någon som har covid-19. Förutsättningen är att de själva är friska. Barnen och ungdomarna ska under den här perioden träffa så få personer som möjligt och avstå från fritidsaktiviteter. De behöver heller inte ta något PCR-prov om de mår bra. Om de får symtom ska de provtas.

För medarbetare i vård och omsorg

De som arbetar inom hälso- och sjukvård eller äldreomsorg bör informera sin chef om att de har utsatts för smitta eftersom de bor tillsammans med en konstaterat smittad person. Den som inte har möjlighet att arbeta hemifrån kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Tydlig smittskyddslag – du måste skydda andra

Enligt smittskyddslagen måste den som har eller misstänks ha en smittsam sjukdom göra det som krävs för att skydda andra mot smitta. Det kallas skyddsplikt och betyder att du under den period du kan vara smittsam inte ska träffa andra människor än de som bor i ditt hushåll. Det innebär att:

  • Du inte ska gå till ditt arbete, gymnasieskola eller högskola/universitet.
  • Du får gå ut och handla mat och du får lämna och hämta barn på förskola och skola under förutsättning att hygien- och avståndsregler kan följas.
  • Arbete hemifrån och distansundervisning går bra.
  • Du måste följa särskilda hygienrutiner: Du måste vara noggrann med den egna handhygienen (tvätta händerna), hosta och nysa i armvecket eller i näsduk och inte mot andra människor.

Alla förhållningsregler finns beskrivna på smittskyddsblad(öppnas i nytt fönster) som du kan läsa eller ladda ned.

Vad ska jag mer göra om jag blir sjuk?

De flesta blir bara lite sjuka och klarar sig med egenvård i hemmet, vilket framförallt innebär vila, vätska och febernedsättande. Försök hålla ett avstånd på minst en meter, men gärna två, till dem du bor med om det är möjligt, genom att:

  • vara i ett eget rum
  • inte äta tillsammans med andra
  • inte dela badrum
  • använda egen handduk
  • rengöra/desinficera ytor, till exempel vattenkranar och dörrhandtag, som man rör vid ofta i hemmet
  • vara noggrann med att tvätta händerna
  • alltid hosta/nysa i armvecket eller i en näsduk.

Se även: Covid-19 – ger psykologisk process liknande den som sörjande går igenom

FEJSA CORONA MED HJÄLP AV ACT

”De nödvändiga samtalen” vid Covid-19 infektion – en samtalsguide

Vad är schizoaffektivt syndrom?

Döden har äntrat vår vardag på ett oundvikligt sätt

Hur använder du musik?

Rökning kan fördubbla risken att utveckla psykisk sjukdom

”Helt fel att hårdrock skulle vara farligt”

Ny svensk film baserad på egna erfarenheter av att växa upp med en schizofren förälder

Forskare: ”Ungas psykiska ohälsa har inte ökat”

Förslag till nya riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd

Nioåring tvångsvårdas efter att ha blivit beroende av datorspel

Om att resa med psykisk ohälsa

Avatarterapi för personer som upplever demoner

Gina Dirawi drabbades av PTSD

Se till att människor med psykoser kan få arbete eller studera och se till att olika yrkesgrupper samarbetar kring dem

Kända personer som lever med bipolär sjukdom

Följ KBT Sverige på Facebook

Grupper för psykoterapiutövare och intresserade

Följ KBT Sverige på instagram:

[1] 201012: Nu införs hemisolering för den som bor med en covid-19-smittad person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: