Minst tre tusen personer har testats för coronaviruset Covid-19 i Sverige. I skrivande stund har 161 personer i Sverige konstaterats ha coronaviruset. I världen ser det ut som följer: Totalt: 101 906 Döda: 3 465 Tillfrisknade: 56 123. Ingen i Sverige har ännu dött av viruset. Viruset skapar hos många ett visst mått av ångest.
Viruset är osynligt för blotta ögat till skillnad från många andra hot vilket gör det svårare att förhålla sig till. Det kan upplevas som att man tappar kontrollen. Kontroll är en fundamental del av vår vardag. När människor tappar kontrollen så söker vi naturligt efter sätt att återfå den.
Hotet från coronaviruset sprids snabbt vilket får många att söka information. Det är lätt hänt att hamna på tvivelaktiga webbsidor som sprider felaktig information, rykten och desinformation. Därför har media, myndigheter, kommuner och regioner en viktig roll.
Vanliga munskydd skyddar enligt folkhälsomyndigheten inte dig som är frisk mot smitta. Den som är sjuk kan däremot med munskydd delvis skydda omgivningen från vätskepartiklar vid hosta och nysningar. Användande av munskydd kan bli tvångsmässigt vilket leder till panik om man inte har ett och ett säkerhetsbeteende som gör att man bortser från sådant som är viktigt t ex slarvar med att tvätta och sprita händerna. Viktigast är att undvika kontakt med sjuka människor och att undvika att röra med händerna i ansikte eller ögon.
Coronaviruset har också lett till att en del undviker allt som har med Asien att göra och det har rapporterats om rasistbrott mot asiater i bland annat Tyskland. När människor känner oro börjar de sortera utifrån vad som känns säkert och inte. Säkra människor och osäkra människor, säkra platser och osäkra platser osv. På detta sätt, om man upplever att man kan peka ut källan till problemet leder det till en upplevelse av kontroll och man blir lugnare.
När ska jag söka vård?
Om du varit i något av de områden där smittspridning förekommer och inom 14 dagar efter avresan insjuknar i feber, hosta eller andningsbesvär ska du ringa 1177. Är det akut ska du såklart ringa 112.
Så vad kan du då påverka och vad kan du inte påverka?
Inlägg av:
Nicklas Lakso, socionom och leg. psykoterapeut.
Det har nu gått en månad sedan det här inlägget skrevs. Hur kan vi hantera Coronakrisen som nu är här?
Se även: Kombinationen av mycket krav och lite kontroll är väldigt dålig
Om att uppmärksamma och acceptera negativa tankar.
Här är djuren vi finner mest skrämmande och avskyvärda
4 reaktioner till “Coronaviruset ger kontrollförlust”