Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att du ska testa dig om du har symtom för covid-19

20200307_183536

Det har nu gått åtta månader sedan inlägget om att Coronaviruset ger kontrollförlust. Under våren fick nästan ingen testa sig i de flesta regioner, rekommendationen nu är att man bör testa sig. Nu har också lokala råd införts och hemisolering för den som bor med en covid-19-smittad person är en annan ny åtgärd.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att vuxna med symtom på covid-19 tar ett PCR-test. Samma rekommendation gäller barn från förskoleklass, det vill säga från cirka 6 års ålder. ”Det är viktigt att du testar dig för att få veta om du har sjukdomen covid-19 så att du inte smittar andra.”

Om symtomen fortfarande är kvar efter ett dygn, gå in på webbplatsen www.1177.se/covid-19-prov och välj den region du befinner dig i för att se vad som gäller för att testa sig. Ett PCR-test bör tas så tidigt som möjligt eftersom det finns mest virus i början av sjukdomen. I väntan på ditt provsvar bör du stanna hemma och undvika nära kontakt med andra.

Det är regionerna som beslutar om vilka personer som testas bland annat utifrån rådande smittspridningsläge av covid-19 och andra infektioner i regionen. Du behöver därför ta reda på vad som gäller i den region du befinner dig i.

Om testet visar att du har covid-19 får du information om hur länge du behöver stanna hemma och vad du ska göra för att inte smitta andra. Du är skyldig att följa de förhållningsregler som du får eftersom covid-19 omfattas av smittskyddslagen. Även hushållskontakter till den som är smittad får förhållningsregler.

Antikroppstest efter genomgången sjukdom

Ett antikroppstest visar om en person har haft covid-19 och bildat antikroppar mot viruset. Det kan visa om en person har fått ett helt eller delvis skydd mot covid-19 efter en genomgången infektion.

Det är regionerna som beslutar om vilka personer som testas. Därför behöver du ta reda på vad som gäller i den region du befinner dig i genom att gå in på webbplatsen www.1177.se/covid-19-prov och välja din region. Även vissa privata aktörer tar antikroppstester och ansvarar då för all information kring utförande och provsvar.

Anders Tegnell uppmanar arbetsgivare att vara extra vaksamma på psykisk ohälsa

Krisstöd till personal inom vård och äldreomsorg som arbetat med covid-19

Nu införs hemisolering för den som bor med en covid-19-smittad person

20170916_135507

hur vill jag vara

Under våren publicerade vi FEJSA CORONA MED HJÄLP AV ACT vilket är ett paket med praktiska steg med syfte att respondera effektivt på Coronakrisen.

Vi har tidigare berättat om samtalsguiden ”De nödvändiga samtalen” vid Covid-19 infektion vilken kan fungera som stöd eller inspiration.

Som psykoterapeut är det viktigt att ta hand om sig själv för att orka ta hand om andra. Det gäller såklart inte bara psykoterapeuter utan det är viktigt med självomhändertagande även för personal inom hälso- och sjukvård, funktionshinder samt äldreomsorg under coronakrisen.

Inlägg av:

Nicklas Lakso, socionom, leg. psykoterapeut, handledare och lärare i psykoterapi.

Se även: Hantering av stress med hjälp av ACT

Döden har äntrat vår vardag på ett oundvikligt sätt

Självmordslinjen börjar med dygnet runt-öppet

100 miljoner kronor fördelas för att möta ökad utsatthet med anledning av coronaviruset

Psykosocialt stöd i coronatider

Kombinationen av mycket krav och lite kontroll är väldigt dålig

Hur kan vi hantera Coronakrisen?

Om att uppmärksamma och acceptera negativa tankar.

Att göra sådant som har betydelse i tider av stress

Bacillofobi och bakteriofobi

Vad är stabilisering?

Här är djuren vi finner mest skrämmande och avskyvärda

MÖT CORONA MED HJÄLP AV ACT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: