Självomhändertagande för psykoterapeuter under coronakrisen

Psykoterapeuter behöver ta hand om sig själva för att kunna hjälpa andra. Det gäller annars också men är extra viktigt i dessa tuffa tider. Här följer tips om hur man kan göra för att följa detta. Till stor del handlar det kanske om sådant du i dagsläget rekommenderar dina klienter/patienter? 

Prioritera

Planera för vad du ska göra genom att skriva ned en lista med sådant som behöver tas tag i på arbetet och privat. Prioritera i vilken ordning saker behöver göras, om något kan vänta eller kan delegeras bort. Du kan t ex schemalägga aktiviteter, glöm inte att lägga in sådant som är bra för dig.

Gör sådant som går att göra

Allt kanske inte är möjligt. Du kanske får mer återbud än tidigare och klienterna kan eller vill inte ha videosamtal. Du kanske har saker liggande som du inte har tagit tag i?

Håll fast vid dina rutiner

Om du tex jobbar hemifrån, stig upp ungefär samma tid som vanligt på vardagar. Gör skillnad på arbetstid och ledig tid. Det kan tex kännas bra att ha arbetskläder på sig under arbetstiden och sedan svida om till fritidskläder när arbetstiden är slut. Hoppa inte över måltider. Se till att få tillräckligt med sömn.

Ha en separat arbetsplats

Om du jobbar hemifrån försök att ordna så att du sitter på en speciell plats när du arbetar. Undvik att arbeta i ditt sovrum.

Rör på dig

Om du kan, ta promenader eller kanske gå till ett utomhusgym och/eller en löptur och frisk luft utomhus. Många har lagt upp träningsprogram för hemmaträning på internet. Här hittar du Arnold Schwarzeneggers träningsprogram.

20200323_214835

Håll kontakten

Med släkt, vänner och bekanta via telefon, email, sociala medier etc. Med program som Skype, Zoom etc kan man också ha samtal med flera personer samtidigt.

Begränsa nyhetsinflödet

Att hela tiden uppdatera sig om vad som händer gällande Corona och covid-19 kan skapa onödig stress. Kanske behöver du bestämma dig för hur mycket tid du ska ägna åt nyheter? När du söker nyheter, håll dig till tillförlitliga källor som WHO och Folkhälsomyndigheten.

hur vill jag vara

Praktisera avspänning

Medveten närvaro, avspänningsövningar, yoga, tillämpad avslappning, medveten andning etc är för många hjälpsamt till att stanna upp och vara i nuet.

Lär dig något nytt

Läs den där psykoterapiboken som du har skjutit upp. Läs in dig på ett behandlingsupplägg eller titta på terapifilmer tex på PsycTHERAPY som innehåller mängder av demonstrationer av terapisessioner. Det kan också på ett annat plan kanske handla om att börja spela på det där instrumentet du har liggande eller att ta tag i ditt målande som inte har kommit igång.

Det är OK att ta det lugnt

Du behöver kanske sänka dina krav och ta hand om dig själv. Det är okej att sänka prestationskraven. Det är okej att vara hemma från jobbet med endast milda förkylningssymptom, eller det är inte bara okej utan det är något du måste följa.

20200325_164317

Checka av med dina kollegor

Ha koll på om dina kollegor har det jobbigt och bekräfta dem i känslan. Normalisera deras känslor, tänk stabilisering.

Se mer resurser nedan.

 

Av: Nicklas Lakso, socionom, leg. psykoterapeut, handledare och lärare i psykoterapi


Se även: Nu får alla stockholmare gratis coronatest

Nu börjar sommaren och Coronapandemin pågår fortfarande

Hur kan vi hantera Coronakrisen?

KBT Sverige finns nu på instagram

Fyra minuters yoga för stela/gamla psykoterapeuter

Ny plattform för videosamtal som är gratis att använda för vårdpersonal

Studie om hur vår psykiska hälsa påverkas av Coronakrisen

Animerad film, möt corona med hjälp av ACT

Självskattningstest för sömnsvårigheter

Animerad film om hur kronisk stress påverkar hjärnan

Vad kan jag kontrollera och inte?

Hundratals sökte den inställda psykoterapiutbildningen

Nu vill museet bevara dina erfarenheter för framtidens forskare

Möt CORONA med hjälp av ACT

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: