Coronapandemin har inneburit omfattande påfrestningar på hälso- och sjukvården och äldreomsorgen. Inte att förglömma är den personal som jobbar i andra verksamheter med funktionshindrade t ex personliga assistenter och personal på andra typer av boenden.
Personalen har gjort stora insatser med en i många fall mycket hög och pressande arbetsbelastning . Risken för psykisk ohälsa har ökat. Något som kanske är långt ifrån självklart för alla är självomhändertagande, i alla fall uttalat sådant? Personal inom ovan nämnda verksamheter behöver också ta hand om sig själva för att långsiktigt kunna hjälpa andra. Det gäller annars också men är extra viktigt i dessa tuffa tider. Här följer några tips om hur man kan göra för att följa detta. Det kanske handlar om sådant du i dagsläget rekommenderar andra?
Prioritera
Planera för vad du ska göra genom att skriva ned en lista med sådant som behöver tas tag i både på jobbet och privat. Prioritera i vilken ordning saker behöver göras, om något kan vänta eller kan delegeras bort. Du kan t ex schemalägga aktiviteter, glöm inte att lägga in sådant som är bra för dig i din planering.
Det är väl inte förbjudet att titta på film och serier bara det blir på en lagom nivå? Se t ex dokumentärer och informationsfilmer om psykisk ohälsa online eller beställ hem några DVD filmer varför inte den klassikern Den engelske patienten, det nyare svenska dramat Äta sova dö eller Ciderhusreglerna av Lasse Hallström. Vad gäller serier fungerar kanske That 70s show fortfarande? 🙂
Planerar du att gå ut i naturen så kan det också vara en fördel att välja vilken typ av natur du vill komma ut till beroende på vad du vill uppnå. Olika sorters natur ger olika mycket effekt på stress
Gör sådant som går att göra
Allt du vill göra kanske inte är möjligt? Du kanske får mer återbud än tidigare och klienterna kan eller vill inte ha telefonsamtal eller videosamtal? Du kanske har saker liggande som du inte har tagit tag i?
Fejsa Corona med ACT
Håll fast vid dina rutiner
Om du tex jobbar hemifrån, stig upp ungefär samma tid som vanligt på vardagar. Gör skillnad på din arbetstid och din lediga tid. Det kan tex kännas bra att ha arbetskläder på sig under arbetstiden och sedan svida om till fritidskläder när arbetstiden är slut. Hoppa inte över måltider och se till att få lagom mycket sömn (dvs sov varken för mycket eller för lite).
Ha en separat arbetsplats
Om du jobbar hemifrån försök att ordna så att du sitter på en speciell plats när du arbetar. Undvik framförallt att arbeta i ditt sovrum.
Vad kan jag kontrollera och inte under Coronakrisen?
Rör på dig
Om du kan, ta promenader eller kanske gå till ett utomhusgym och/eller en löptur och frisk luft utomhus. Många har lagt upp träningsprogram för hemmaträning på internet. Här nedan finns tips på böcker och träningsprogram.
Dolph Lundgrens bok Fit forever: Här finns träningsprogrammen, tipsen och styrkeövningarna som gör att även du kan nå toppformen – och behålla den för alltid.
Här hittar du Arnold Schwarzeneggers träningsprogram.
Livskraft – Träningsprogrammet för styrka och harmoni av Tanja Djelevic, personlig tränare och legitimerad psykolog och hennes träningsprogram är en kombination av mental och fysisk träning.
Håll kontakten
Med släkt, vänner och bekanta via telefon, email, sociala medier etc. Med program som Skype, Zoom, Teams etc kan man också ha samtal med flera personer samtidigt.
Begränsa ditt nyhetsinflöde
Att hela tiden uppdatera sig om vad som händer gällande Corona och covid-19 kan skapa onödig stress. Kanske behöver du bestämma dig för hur mycket tid du ska ägna åt nyheter? När du söker nyheter, håll dig till tillförlitliga källor som WHO och Folkhälsomyndigheten.
Praktisera avspänning
Medveten närvaro, avspänningsövningar, yoga, tillämpad avslappning, medveten andning etc är för många hjälpsamt till att stanna upp och vara i nuet.
Om du vill veta mer om mindfulness och mindfulnessbaserad kognitiv terapi (MBKT) så kan vi rekommendera självhjälpsboken Mindfulness en väg ur nedstämdhet.
Yogaövningar går att hitta på t ex Youtube men önskar du en fysisk yogabok kan du här läsa mer om ”Boken om yoga” av Lucy Lidell vilket är en klassisk yogabok som innehåller allt man behöver veta för att utöva yoga på rätt sätt. Boken vänder sig både till nybörjare och avancerade.
Zen har beskrivits som den största ”icke-religionen” i världen. Som en helt kinesisk uppfinning har zen utvecklats till ett sätt att leva för de fria andar som inser att livet är allt och ingenting. Är du intresserad av Zen kan vi rekommendera boken Zen Talar av Tsai Chih Chung.
FACE COVID handlar om hur man kan förhålla sig till coronaviruset med hjälp av acceptance and commitment therapy.
Lär dig något nytt
Läs den där juridikboken eller samtalsboken som du har skjutit upp. Läs in dig på t ex lagar och förordningar, riktlinjer, bemötandekoder eller behandlingsupplägg. Det kan också på ett annat plan kanske handla om att börja spela på det där instrumentet du har liggande eller att ta tag i heminredningen.
Den klassiska boken Om konsten att samtala t ex beskriver mer ett personligt förhållningssätt och några övergripande teorier än exakt vad samtalsledaren ska säga. Detta gör att boken kan vara till hjälp i olika typer av samtal nästan oavsett innehåll.
”Den lantliga inredningsstilen är perfekt för alla kreativa hemmafixare och återbrukare. De som tycker att det är roligt att fynda på loppisar och i antikbodar, sy, måla, snickra och ändra om har alla möjligheter att inreda sin egen lantliga oas även om plånboken är tunn.” – citat om boken Inred lantligt på ditt eget sätt av Anna Örnberg
Vill du heminreda med hjälp av färgterapi kan du t ex använda dig av boken Colour Healing Home av Beazley Mitchell.
Det är OK att ta det lugnt
Du behöver kanske sänka dina krav och ta hand om dig själv. Det är okej att sänka prestationskraven. Det är okej att vara hemma från jobbet med endast milda förkylningssymptom, eller det är inte bara okej utan det är något du måste följa.
Checka av med dina kollegor
Ha koll på om dina kollegor har det jobbigt och bekräfta dem i känslan eller påkalla någon annan kollegas uppmärksamhet om du tycker att det själv är svårt. Normalisera dina kollegors känslor. Att finnas där och lyssna är ofta det som behövs, att tänka utifrån stabilisering är ofta till god hjälp. Det finns en ACT-akronym, ACE, som också kan vara ett stöd.
Se mer resurser nedan.
Av: Nicklas Lakso, socionom, leg. psykoterapeut, handledare och lärare i psykoterapi
Se även: I höständringsbudgeten för 2020 föreslår regeringen en särskild satsning på krisstöd till hälso- och sjukvårdspersonal samt personal i äldreomsorgen som arbetat med covid-19. Satsningen omfattar totalt 500 miljoner kronor för 2020.
Testa dig själv: Är du på väg att bli utmattad?
Primärvårdssatsningen utökas med 300 miljoner kronor nästa år
Nu börjar sommaren och Coronapandemin pågår fortfarande
Hur kan vi hantera Coronakrisen?
Ny plattform för videosamtal som är gratis att använda för vårdpersonal
Studie om hur vår psykiska hälsa påverkas av Coronakrisen
Animerad film, möt corona med hjälp av ACT
Självskattningstest för sömnsvårigheter
Animerad film om hur kronisk stress påverkar hjärnan
Att göra sådant som har betydelse i tider av stress
Vad kan jag kontrollera och inte?
Vad innebär coronakrisen för psykiatrin?
Nu vill museet bevara dina erfarenheter för framtidens forskare
100 miljoner kronor fördelas för att möta ökad utsatthet med anledning av coronaviruset
Gilla KBT Sverige på Facebook
Följ KBT Sverige på instagram