Nu börjar sommaren och Coronapandemin pågår fortfarande

20200307_183536

Det har nu gått tre månader sedan inlägget om att Coronaviruset ger kontrollförlust. Det har också gått två månader sedan inlägget om Hur kan vi hantera Coronakrisen? Och en månad har gått sedan inlägget Att leva under Coronakrisen. En del av innehållet i de inläggen är kanske inte längre lika relevant. WHO har ändrat sina riktlinjer om munskydd; de bör användas i folkmassor och på andra platser där det är svårt att hålla avstånd.
– Till exempel i kollektivtrafiken och andra mindre utrymmen, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Regeringar bör uppmuntra den breda allmänheten att bära munskydd där det förekommer en allmän spridning och där det kan vara svårt att hålla rekommenderat avstånd till andra, till exempel i kollektivtrafiken och andra mindre utrymmen, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens, rapporterar TT.

Efter WHO:s presskonferens kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell de uppdaterade WHO-rekommendationerna:

– Munskydd ska kunna passa in i en bredare strategi och det gör den inte i Sverige. I Sverige ska man vara hemma om man är sjuk, säger han till TT.

hur vill jag vara

6 999 746 fall av Covid-19 har nu konfirmerats i världen. Det finns 402 569 bekräftade dödsfall. 3 421 448 har tillfrisknat.

I Sverige coronatestas fortfarande mestadels enbart de som kommer in till sjukvården med allvarliga symptom. Men testningsmöjligheterna utökas på flera håll. Nu är det t ex möjligt för alla som har förkylningssymtom att lämna prov för covid-19 på hälsocentralerna i Norrbotten rapporterar SVT Nyheter Norrbotten idag. Provsvaret visar om man är sjuk i covid-19 just nu. Eftersom covid-19 omfattas av smittskyddslagen kostar det inget att lämna prov för att se om man har sjukdomen just nu.

Antikroppstester erbjuds också nu lättare inom flera regioner.

I skrivande stund har 43 887 personer i Sverige konstaterats ha coronaviruset och 4 656 är döda.

Coronaspridningen är olika stor i landet, Stockholm och Västra Götaland har flest konstaterade sjukdomsfall.

För två månader sedan skrev vi att det öppnat upp ett fältsjukhus på mässan i Älvsjö. Fältsjukhuset i Älvsjö avvecklas nu med omedelbar verkan. Det berättade hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på en presskonferens i torsdags. Fältsjukhuset byggdes upp på drygt en vecka, men togs aldrig i bruk.

– Vi såg sjukhuset som en hemförsäkring, något vi hoppades på att slippa använda men som man absolut måste ha, sa Björn Eriksson till Dagens Nyheter.

20200325_164317

Steven Hayes skrev ett inlägg om den vardagliga coronahjälten. Att öppna upp, göra plats för svåra känslor och att vara snäll mot sig själv är sunda sätt att möta sina känslor på.

20200416_113419

Vem vill jag vara under coronakrisen?

– Det är typ en stor förkylning nästan eller feber, säger 6-åriga Alicia från Uppsala om coronaviruset. I en nyligen påbörjad studie får barn och ungdomar svara på frågor om vad de tänker om corona, vad som är bäst och sämst för dem själva och om det är något de oroar sig för i relation till sjukdomen. Läs mer.

 

20170916_135507

Att själv hitta riktning och ta steg i den riktningen är oftast hjälpsamt.

Det väntas som en följd av Coronakrisen ske en ökning av depressioner, posttraumatiskt stresssyndrom (PTSD) och utmattning. I ett längre perspektiv varnar man också för en ökning av självmord. Därför har regionen beslutat om en rad olika åtgärder, både kortsiktiga och långsiktiga. Läs mer.

Vad kan vi kontrollera och inte?

20200323_214835

Den här modellen ger en enkel överblick.

Att titta på intressanta Dokumentärer och informationsfilmer om psykisk ohälsa är fortfarande ganska bra tidsfördriv för de som följer rekommendationerna om social distansering.

20200501_183045

En ny guide från WHO för att hantera motgångar har som syfte att rusta människor med färdigheter för att hantera stress. Guiden som är gratis, kan användas fristående och tillsammans med ljudövningar. Läs mer.

För en tid sedan publicerade vi även FEJSA CORONA MED HJÄLP AV ACT vilket är ett paket med praktiska steg med syfte att respondera effektivt på Coronakrisen.

coronalopsedelDetta genom att använda principer från acceptance and commitment therapy (ACT). Det finns även en animerad film med samma fokus.

jaghar

Jag har en tanke…

Den kroniska sjukdomen myalgisk encephalomyelit, ME, har ett känt samband med virusutbrott. Läs mer.

FB_IMG_1586188626902Vi har tidigare berättat om samtalsguiden ”De nödvändiga samtalen” vid Covid-19 infektion vilken kan fungera som stöd eller inspiration.

Som psykoterapeut är det viktigt att ta hand om sig själv för att orka ta hand om andra.

Stillasittande och distanskontakter kan ge nya smärtor och stelhet? Här finns en film om yoga för psykoterapeuter.

Inlägg av:

Nicklas Lakso, socionom, leg. psykoterapeut, handledare och lärare i psykoterapi.

Se även: Hantering av stress med hjälp av ACT

Självmordslinjen börjar med dygnet runt-öppet

100 miljoner kronor fördelas för att möta ökad utsatthet med anledning av coronaviruset

Psykosocialt stöd i coronatider

Kombinationen av mycket krav och lite kontroll är väldigt dålig

Hur kan vi hantera Coronakrisen?

Om att uppmärksamma och acceptera negativa tankar.

Att göra sådant som har betydelse i tider av stress

Bacillofobi och bakteriofobi

Vad är stabilisering?

Här är djuren vi finner mest skrämmande och avskyvärda

MÖT CORONA MED HJÄLP AV ACT

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: