Debattinlägg: ”Mindfulness är en intressant metod som har goda möjligheter att ge bra resultat.”

– Psykisk ohälsa är ett växande problem i Sverige. Men alla som söker upp en vårdcentral för att få hjälp med depression och ångest får inte den behandling de behöver. Istället förpassas många till lidande och ofrihet. De som inte har råd att själva bekosta sin vård hos privata terapeuter är speciellt utsatta. Skriver liberalen Gilbert Tribo i ett debattinlägg i Sydsvenskan vilket också är en respons på tidigare kritik mot satsningen på mindfulnessutbildning.

– KBT-behandlingar kan utföras av någon som enbart har en basutbildning i KBT och är därför billigare än andra behandlingar. Tyvärr har rehabiliteringsgarantin varken varit kostnadseffektiv eller minskat antalet sjukskrivningar.

Riksrevisionen anser att rehabiliteringsgarantins fokus på KBT-behandlingar styr landstingen mot att satsa på kvantitet istället för kvalitet.
Psykisk ohälsa är ofta komplex. Orsak och verkan kan skilja sig mycket åt från patient till patient. För att kunna möta varje patient som individ och inte som en del av den stora grupp som lider av depression behöver Skåne ett starkare och bredare utbud av psykoterapeutiska behandlingar skriver Gilbert Tribo.

Patienter i Skåne ska fortfarande kunna välja KBT-behandling om de så önskar. ”Att vårdcentraler ska erbjuda mindfullnessbehandling (författarens stavning) innebär inte ett hot mot psykoterapeutisk vård – det innebär valfrihet och bättre vårdutbud för dem som lider av psykisk ohälsa.”

Läs även: Region Skåne satsar på mindfulness – rätt eller fel?

”Mindfulness kan leda till ångest och depression”

”Skadliga effekter – går snarast ner med mindfulnessträning”

Vad är mindfulnessbaserad kognitiv terapi?

Vad är mindfulness eller medveten närvaro?


”Personer med psykisk ohälsa ska i första hand erbjudas de behandlingar som har vetenskapligt stöd”


Debattinlägg: ”Vår studie visar att mindfulness är en mycket lovande metod.”


Läs det senaste debattinlägget: Sydsvenskan 180810.


Till Gilbert Tribos debattinlägg: Sydsvenskan 180730.

4 reaktioner till “Debattinlägg: ”Mindfulness är en intressant metod som har goda möjligheter att ge bra resultat.””

Lämna en kommentar