Debattinlägg: ”En studie räcker inte som grund för beslut om vård för personer med psykisk ohälsa.”

Företrädare för Beteendeterapeutiska föreningen fortsätter att bemöta repliker och ifrågasätta Region Skånes satsning på mindfulness. De välkomnar att Jan Sundquist, professor i allmänmedicin vid Lunds universitet, nu delvis korrigerar det ”förenklade och felaktiga påstående som figurerat såväl i medier som underlag för Skånes regionfullmäktiges beslut om att instruktörer ska utbildas så att regionens alla vårdcentraler kan erbjuda mindfulness”. Läs mer om Jan Sundquists inlägg.

Företrädarna från BTF lyfter att syftet med att sammanfatta forskning i evidens, ”är att lyfta blicken från enstaka, egna forskningsfynd eller sin egna kliniska erfarenhet och få en bra helhetsbild inför ett beslut. En studie räcker inte som grund för beslut om vård för personer med psykisk ohälsa.”

”Bortfallet på 45 procent i den ettårsuppföljning som Sundquist hänvisar till innebär att det råder mycket stor osäkerhet kring slutsatsen att mindfulness fungerar lika bra som ordinarie vård.”

Att liberalen Gilbert Tribo påpekat att satsningen på mindfulness endast gäller som en alternativ behandlingsmetod till de patienter som inte svarar på traditionell kognitiv beteendeterapi lyfter debattörerna som en god nyhet, mer i linje med rådande evidens och Socialstyrelsens riktlinjer.

Det som debattörerna ser som mest avgörande är att politiker börjar ta den stora patientgrupp som lider av psykisk ohälsa på allvar och ger den tillgång till evidensbaserad psykoterapeutisk behandling av tillräcklig omfattning och kvalitet, istället för att komma med felaktiga förevändningar om att det är ett ouppnåeligt ideal, att forskning visat att billigare alternativ är lika bra eller att flera ”verktyg” alltid är bättre än bra ”verktyg”.

Läs även: Region Skåne satsar på mindfulness – rätt eller fel?

”Mindfulness kan leda till ångest och depression”

Skolan hade många kränkningar – vände trenden med mindfulness


”Personer med psykisk ohälsa ska i första hand erbjudas de behandlingar som har vetenskapligt stöd”


Debattinlägg: ”Vår studie visar att mindfulness är en mycket lovande metod.”


Debattinlägg: ”Mindfulness är en intressant metod som har goda möjligheter att ge bra resultat.”


Läs det senaste debattinlägget i sin helhet: Sydsvenskan 180810.

2 reaktioner till “Debattinlägg: ”En studie räcker inte som grund för beslut om vård för personer med psykisk ohälsa.””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: