Grundläggande psykoterapiutbildningar (ofta kallade Steg 1)

För att antas till en grundläggande psykoterapiutbildning krävs oftast att personen har högskolebehörighet och ett människovårdande yrke där de vid kursstart är kliniskt verksamma med ett minimum på 50%. I detta ingår oftast kravet att eleverna ska ha möjlighet att bedriva terapeutiskt arbete. Exempel på yrkesgrupper som kan komma ifråga till att gå grundläggande psykoterapiutbildningar är: socionomer, läkare, psykologer, sjukgymnaster, sjuksköterskor, beteendevetare och arbetsterapeuter.

Vad är vad när det gäller behandlare som jobbar med psykoterapi/psykologisk behandling?

En grundläggande psykoterapiutbildning är ofta fyra terminer, vissa utbildningar är endast tre terminer. Många utbildningar ger behörighet att söka till Psykoterapeututbildningar (kallas ofta steg 2), detta gäller dock ej alla och de olika utbildningsanordnarna av psykoterapeututbildningar har olika krav vad gäller tidigare utbildning och även inriktningen på utbildning.

Vad är skillnaden mellan grundläggande psykoterapiutbildningar och legitimationsgrundande psykoterapeututbildningar?

Många läser gpu på distans. Då kurserna vanligen har sammankomster en gång i veckan eller mer sällan så fungerar upplägget ganska bra som distansutbildning.

Vad ska jag välja, Grundläggande psykoterapiutbildning eller Hälso- och sjukvårdskuratorprogram?

Här nedan hittar du länkar till sidor där vi har listat olika gpu (steg 1) utbildningar, jämför de olika utbildningarna mot varandra.

Det finns gpu på orter så som Örebro, Luleå, Lund, Gävle, Linköping, Umeå, Stockholm och Göteborg.

Här finns information om aktuella utbildningsanordnare av grundläggande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning som är kända av KBT Sverige.


Här finns information om aktuella utbildningsanordnare av Grundläggande psykoterapiutbildningar (steg 1) med systemisk inriktning som är kända av KBT Sverige.


Här finns information om aktuella utbildningsanordnare av Grundläggande psykoterapiutbildningar (steg 1) psykodynamisk som är kända av KBT Sverige.


Här finns information om aktuella utbildningsanordnare av Grundläggande psykoterapiutbildningar (steg 1) barn och ungdom som är kända av KBT Sverige.


Vilka lärosäten/skolor har steg 2/psykoterapeututbildningar?

Här finns en sida med information om psykoterapeututbildningar.

I framtiden startar också legitimationsgrundande utbildningar till hälso- och sjukvårdskurator

Kan du begreppet? Testa dig själv!

❤ Följ KBT Sverige på Facebook

Följ KBT Sverige på instagram:

20200119_175735