Dans utan krav hjälper unga mot psykisk ohälsa

Fysisk aktivitet utan prestationskrav stärker självkänslan hos unga tjejer. Metoden avlastar också skolsköterskor som får mindre att göra när elevernas psykiska hälsa förbättras enligt Dagens Medicin. [1]

Dans för hälsa handlar om rörelseglädje och riktar sig till ungdomar med psykisk ohälsa och stressrelaterade problem. Metoden används främst inom elevhälsan och oftast är det skolsköterskor som remitterar elever till dansen. Två gånger i veckan under två terminer möts ungdomar för att prova på dansstilar som jazz, afro och eget skapande.

Hittills har fysioterapeuten Anna Duberg som driver Dans för hälsa utbildat närmare 300 instruktörer runt om i landet. Förutom intresse för dans är det ett krav att instruktörerna ska ha en grundutbildning inom vård eller pedagogik. Uppskattningsvis tusen ungdomar, främst tjejer, dansar i dag enligt Dans för hälsa-konceptet. Viktigast är att ha roligt tillsammans och få en frizon från vardagens alla krav.

– De här ungdomarna behöver en kravlös form av fysisk aktivitet och få känna tillhörighet. Den sociala gemenskapen är jätteviktig, säger Anna Duberg.

Det hela började som en forskningsidé år 2008 vid Universitetssjukvårdens forskningscentrum i Region Örebro län. Målet var att skapa behandlingsalternativ som gör skillnad för ungdomar med psykisk ohälsa. I studien fick tjejer i åldern 13-18 år med psykosomatiska problem dansa i grupp två gånger i veckan i åtta månader.

Resultatet visade att 65 procent av dem ökade sin självskattade hälsa. Många upplevde även minskade stressymptom och stärkt självtillit. Hälsoekonomiska utvärderingar som gjorts visar att samhället på sikt kan spara mångmiljonbelopp med den här typen av förebyggande insats.

– En skolsköterska sa till mig att tjejerna slutar att komma till henne efter någon vecka med dansen. Men många tycker att det bästa resultatet vi fått är den goda närvaron, för det här är en svår målgrupp att nå med fysisk aktivitet två gånger i veckan, säger Anna Duberg och fortsätter:

– Att dansen har implementerats så lyckosamt är intressant. Det visar att det behövs något mer i vården än samtal och medicinering.

Se även: Dansen som hjälp till att hitta tillbaka till kroppen

In treatment kommer tillbaka

Alternativa terapiformer

Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom 2020

Fysisk aktivitet ordineras mot psykisk ohälsa

Kan musik hjälpa oss att må bättre?

Vad är biblioterapi?

Dagboken – ett kraftfullt verktyg i terapi

FEJSA CORONA MED HJÄLP AV ACT

Coronapandemin pågår i högsta grad fortfarande


[1] Till artikeln ”Kravlös dans hjälper mot psykisk ohälsa för unga” från 190529

9 reaktioner till “Dans utan krav hjälper unga mot psykisk ohälsa”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: