Professor varnar för att fatta livsavgörande beslut eller göra stora ingrepp på personer som mår dåligt och har självmordstankar

Många transpersoner delar lidandet av att leva med så kallad könsdysfori. Det handlar om att känna sig som det motsatta könet, att ha en känsla av att ha fötts i fel kropp och må mycket dåligt. Andelen unga med könsdysfori har ökat dramatiskt, många av dem har dessutom flera psykiatriska diagnoser. Många har självmordstankar.

För dessa personers skull finns transvården och regeringen arbetar med att ändra lagar, för att vårdprocessen ska gå smidigare och minska deras lidande. 2018 presenterade regeringen ett lagförslag som skulle sänka åldersgränsen från 18 till 15 års ålder för att få underlivskirurgi vid synnerliga skäl. Till och med mot vårdnadshavares vilja.

Att underlivskirurgi vid en tidig ålder skulle vara en fråga om liv och död står det i en statlig utredning från 2014 som ligger till grund för regeringens lagförslag.

I den står det: “Det förekommer att unga transsexuella tar sitt eget liv i väntan på operation på grund av det lidande som könsdysforin innebär för dem.” Uppgiften finns på fem olika ställen i utredningen, men källhänvisning saknas.

Uppdrag granskning har haft kontakt med flera läkare, ingen av dessa har egna erfarenheter av unga patienter som tagit sina liv i väntan på kirurgi. Tvärtom varnar läkare för att för just kirurgin kan få stora konsekvenser, eftersom det sker att personer som genomgått könskorrigering ångrar sig.

Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidologi, varnar för att fatta livsavgörande beslut eller göra stora ingrepp på personer som mår dåligt och har självmordstankar.

– Evidensen visar mycket tydligt inom självmordsprevention att man ska ha samtalsbehandling för de unga ungdomar som befinner sig i puberteten, före puberteten och efter puberteten, och det finns många evidensbaserade behandlingar säger Danuta till SVT.

KAN SES TILL
25 maj 2020 23.59

Se också: Reportage: Antalet unga som söker könskorrigerande vård minskar

Larmen om den ökande psykiska ohälsan bland unga kan vara kraftigt överdrivna

Film: Göra lite och nå längre som samtalsledare

Dans utan krav hjälper unga mot psykisk ohälsa

Vad är de nationella vård- och insatsprogrammen för psykisk ohälsa?

”Lättare” psykisk ohälsa har ökat dramatiskt på senare tid. Varför och vad kan vi göra åt det?

Böcker om psykisk ohälsa och psykoterapeutisk behandling

Filmatiserad föreläsning om hur känslor uppstår

Arbetet mot psykisk ohälsa är kortsiktigt och ryckigt. Ett lapptäcke av projekt, som ingen vet hur eller om det egentligen fungerar

Till avsnittet: Tranståget: del 2. Uppdrag granskning från 191009

3 reaktioner till “Professor varnar för att fatta livsavgörande beslut eller göra stora ingrepp på personer som mår dåligt och har självmordstankar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: