Gruppterapi för föräldrar

En ACT-gruppbehandling för föräldrar till barn med adhd och andra särskilda behov lindrar föräldrarnas psykiska ohälsa.

20200320_202124

– Hur ska föräldrarna orka hjälpa sitt barn om de själv mår dåligt? säger docent Tatja Hirvikoski till SvD, Tatja är forskningschef inom Habilitering och Hälsa i Stockholm där en ny gruppterapiform togs fram ifjol.

De föräldrar som deltog hade alla mild klinisk ångest eller depression, som lindrades av den nya behandlingen som nu har rullats ut i fler landsting.

I behandlingen ingår praktiska övningar, rollspel och övningar i medveten närvaro under träffarna som varar i 3,5 timmar. Gruppen består av 5 sessioner med praktiska övningar och en återträff. Mellan sessionerna görs acceptans, medveten närvaro och andra övningar hemma. Målet med gruppen är att öka deltagarnas psykologiska välmående och upplevelse av tillfredställelse i rollen som föräldrar till ett barn med funktionsnedsättning. Insatsen utvärderas genom att deltagare fyller i skattningsskalor angående mående före, efter och vid återträff enligt informationen från Habilitering och hälsa.

Gruppterapin vänder sig inte endast till familjer med barn som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, som exempelvis adhd, utan även de med barn med olika hjärnskador och fysiska funktionsnedsättningar.

Behandlingen bygger som sagt på ACT.  Acceptance-biten handlar i det här fallet om att se och ta itu med ”verklighetsglappet” mellan förväntningar och faktiskt familjeliv – att släppa eller justera exempelvis drömmen om ett instagramvänligt, dammfritt hem. Commitment-delen handlar om ett bestående engagemang – att föräldern övar i hur de vill bemöta barnet även i påfrestande situationer, som när ett barn med autism gråter förtvivlat varje morgon för att skolan känns outhärdlig.

Gruppledarna leder övningar i att ”kasta ankare” – pausa en kort kort stund, lägga märke till tre saker man ser, tre saker man hör. När föräldern återvänder till nuet med större medvetenhet kan de agera på det sätt de vill, och då undvika att reagera i affekt.

– Då kan man vara stolt övar att man gör på ett sätt som man kan stå för. De gånger det inte går får du klappa dig själv på axeln för att du ändå gör så gott du kan, säger Bella Berg som arbetar med Hälsa och Habiliterings utbildning av gruppterapiledarna till SvD.

💗 Följ KBT Sverige på Facebook

Läs även: Hantera dina tonårsbarn med hjälp av ACT

Russ Harris och Dennis Tirch om self-compassion och ACT

Att leva med fienden – ACT för ”långvariga tillstånd”

Läs mer på Habilitering och hälsas webbsida.

Grupper ges vid flera habiliteringscenter, klicka på länken för att se annons för vårterminen 2017.

Artikel: Inte bara unga som mår dåligt – även föräldrar. Svenska Dagbladet 180804

Följ KBT Sverige på instagram

Annons

En tanke på “Gruppterapi för föräldrar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: