Socialstyrelsens utredare missar psykoterapeuterna?

Psykoterapeuter och också andra yrkeskategorier som sysslar med psykologisk behandling nämns överhuvudtaget inte av socialstyrelsens ”expert” när han uttalar sig om behandling av psykisk ohälsa.

20191229_095510

Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen intervjuas i en artikel i Svenska Dagbladet[1]. Peter Salmi säger att fler unga borde kunna erbjudas terapi i stället för lugnande och ångestdämpande läkemedel. Peter Salmi använder främst ordet psykologisk behandling och hänvisar till rekommendationerna om bland annat KBT-behandling i de nationella riktlinjerna. Detta gällande mild till måttlig depression eller ångest. Så långt är allting gott. TT frågar enligt artikeln Salmi om barn och unga ”får för lite av det idag”, åsyftande till psykologisk behandling.

– Nu börjar ju vårdcentraler få psykologer anställda, men man får nog anse det vara en bristvara fortfarande. En bredare grupp av ungdomar borde kunna erbjudas psykologisk behandling, säger Peter Salmi.

Vad är vad när det gäller behandlare som jobbar med psykoterapi/psykologisk behandling?

Vi på KBT Sverige tycker att det är minst sagt anmärkningsvärt att andra professioner överhuvudtaget inte nämns i sammanhanget. Antalet anställda psykoterapeuter inom hälso- och sjukvården har minskat drastiskt vilket vi kunde läsa om i en debattartikel underskriven av tio psykoterapeuter vilken publicerades för några dagar sedan. Psykoterapeututbildningen är en specialistutbildning i psykoterapi. Psykoterapeututbildningen finns i olika inriktningar bland annat psykodynamisk terapi och KBT. Dessutom finns det många verksamma behandlare med grundläggande psykoterapiutbildning (även kallad steg 1). Det finns även andra yrkeskategorier som bedriver vissa former av psykologisk behandling.


Se även: Varför kräver inte regionen att vårdcentralerna ska tillhandahålla vård från specialister i psykoterapi?


Diskussionen bör inte handla om PDT eller KBT utan om evidensbaserade metoder och kompetensbrist


Klåfingrigheten hos regionledningar och politiker när det gäller att omorganisera primärvårdens insatser för psykisk ohälsa måste upphöra


Maladaptiva och adaptiva strategier för att hantera känslor


Tidskompassen – hur prioriterar du din tid?

Följ KBT Sverige på instagram:


[1] ”Expert: Mer psykoterapi till unga” SvD 181120


Följ KBT Sverige på Facebook

Annons

8 reaktioner till “Socialstyrelsens utredare missar psykoterapeuterna?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: