Vilka lärosäten/skolor har steg 2/psykoterapeututbildningar?

Var kan man utbilda sig till psykoterapeut?

Det finns i dagsläget utbildningar till psykoterapeut på universitet, institut, stiftelser och hos privata utbildningsanordnare. På universitet kan det finnas såväl kostnadsfria utbildningar som uppdragsutbildningar. Hos övriga utbildare kostar utbildningen pengar.

Utbildningen till psykoterapeut måste ha genomförts hos en utbildningsanordnare som har examensrätt från Högskoleverket. Examen kräver 90 högskolepoäng under tre års studier på halvtid.

Hur är psykoterapeututbildningar upplagda?

För att vara behörig till psykoterapeutstudierna ska man ha avlagt psykologexamen, läkarexamen med specialistkompetens i psykiatri eller barn- och ungdomspsykiatri, socionomexamen eller annan motsvarande utbildning på minst 180 högskolepoäng. För de två sistnämnda grupperna krävs dessutom en grundläggande psykoterapiutbildning (gpu), vilket ofta kallas steg 1.

Tidigare fanns det fler utbildningsanordnare och fler inriktningar på psykoterapeututbildningen i bla psykoanalys, gruppterapi och existentiell psykoterapi. Flera av dessa blev av med examensrätten då de granskades på -00-talet. Där efter har det inte startat så många nya utbildningar. I dagarna presenterades dock en ny psykoterapeututbildning.

Utbildningsanordnare med examensrätt är i dagsläget: Evidens AB, Göteborgs universitet, Karolinska Institutet, Linköpings universitet,
Lunds universitet, Stockholms universitet, Svenska institutet för kognitiv psykoterapi, Umeå universitet, Uppsala universitet, Ericastiftelsen, Ersta Sköndal Bräcke högskola/S:t Lukas utbildningsinstitut, Stockholms akademi för psykoterapiutveckling (SAPU)

Förutom kognitiv beteendeterapi, KBT, så finns det bland annat utbildningar i individualpsykoterapi för vuxna/PDT, familjepsykoterapi samt barn- och
ungdomspsykoterapi, relationell integrativ psykoterapi.

Regeringen drog in examensrätten för psykoterapeututbildningar efter granskning av Högskoleverket

Läs mer om de respektive utbildningsanordnarna här

Sen anmälan till höstterminen öppnar 15 juli

Annons

4 reaktioner till “Vilka lärosäten/skolor har steg 2/psykoterapeututbildningar?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: