Arbetet mot psykisk ohälsa är kortsiktigt och ryckigt. Ett lapptäcke av projekt, som ingen vet hur eller om det egentligen fungerar

Samhällets svar på en växande psykisk ohälsa har varit förvirrat, enligt Kerstin Evelius, nationell samordnare psykisk hälsa. Hon beskriver ett område där satsningar och projekt avlöser varandra.

– Ett projekt ger ju en känsla av initiativkraft, här ska vi lösa nåt, nu satsar vi pengar. Problemet är att det nästan aldrig är någon som följer upp projektet.

Resultatet blir ett lapptäcke av insatser som inte ger någon kontinuitet. Ibland kan projekten till och med kan motverka varandra, när personal lockas från en satsning till en annan. Hon pekar också på etiska problem som följer av projektraseriet.

– Av de som lider av psykisk ohälsa får vissa ingå i ett projekt som vi vet är framgångsrikt – vissa får inte det. Det där blir ojämlikt, och oetiskt. Har du tur kan du hamna i ett projekt som vi vet är bra. Har du otur, vilket är för det mesta, så hamnar du inte i det projektet.

Kerstin Evelius är noga med att påpeka att det inte saknas politisk vilja. Problemen har uppstått oberoende av regering och trots god vilja och många satsade miljarder.

Det Kerstin Evelius efterlyser nu är en heltäckande plan som löper över åtminstone tio år och har tydliga mål. Den psykiska ohälsan ökar, med stort lidande för de som drabbas och med snabbt stigande samhällskostnader.

– Det är bråttom – för alla barn och unga som står i kö och väntar på barn- och ungdomspsykiatri och för alla unga som inte klarar av skolan. För alla vuxna som inte kommer till vården förrän det är för sent och de blir sjukskrivna, för dem är det ju fortfarande inte bra.

Se även: Slutbetänkande om utveckling och samordning av insatser inom området psykisk hälsa

SVT Nyheter 190108: ”Hård kritik från regeringens expert på psykisk ohälsa

5 reaktioner till “Arbetet mot psykisk ohälsa är kortsiktigt och ryckigt. Ett lapptäcke av projekt, som ingen vet hur eller om det egentligen fungerar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: