”Suicidprevention behöver pågå på alla samhällsnivåer och ges skäliga resurser”

#Worldmentalhealthday

Studier på män som överlevt självmordsförsök visar att det man önskar, om man skulle hamna i en liknande kris är att någon i ens närhet vågar reagera på varningstecknen och lyssnar utan att trösta, döma eller ens komma med råd. Det medmänskliga stödet är alltså i högsta grad efterfrågat, även av män skriver representanter från de ideella organisationerna Mind, Suicide Zero och Spes i en debattartikel i Expressen.

En ny undersökning visar att endast var tionde någon gång fått frågan av en närstående om självmordstankar. Undersökningen visar också att män ofta saknar kunskap om varningssignaler för självmordsrisk. Exempel på sådana varningssignaler är aggressivt beteende, ökat alkoholintag eller att dra sig undan från sociala sammanhang. Kunskapen om självmord behöver öka på alla samhällsnivåer. Som exempel blir mäns depressioner ofta inte korrekt diagnosticerade och behandlade när de söker vård för psykiska besvär.

Regeringen har avsatt 1,7 miljarder kronor i årets överenskommelse med Sveriges kommuner och landsting (SKL) för området psykisk hälsa, varav 30 miljoner kronor specifikt till Folkhälsomyndigheten för det suicidpreventiva arbetet. Till det behövs ytterligare öronmärkta medel på alla samhällsnivåer menar debattörerna.

Det behövs en kraftigt utökad budget för stöd till folkbildning, telefonjour och chattverksamheter, samtalsgrupper för efterlevande och överlevande samt forskningssatsning inom suicidprevention behövs. Det behövs även ökade stimulansbidrag till kommuner och regioner för specifikt suicidpreventivt inriktat arbete. Självmord går att förhindra – låt oss tillsammans störa döden, avslutar debattörerna.

Debattartikel av

Karin Schulz

Generalsekreterare Mind

Pirjo Stråte

Ordförande SPES Region Stockholm

Sonny Wåhlstedt

Talesperson Suicide Zero

Se också: Professor varnar för att fatta livsavgörande beslut eller göra stora ingrepp på personer som mår dåligt och har självmordstankar

Ny rapport visar på en rad brister i vården av patienter som tagit sitt liv

I Sverige dog 1268 personer av suicid under år 2018

1,7 miljarder till arbetet med psykisk hälsa

Om Werthereffekten och den motsatta Papagenoeffekten vilken enligt studier visat sig förhindra människor från att begå självmord.

Till artikeln ”Varför snålar regeringen i arbetet mot självmord?

Publicerad 10 okt 2019 kl 06.00

2 reaktioner till “”Suicidprevention behöver pågå på alla samhällsnivåer och ges skäliga resurser””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: