Debatten om Socialstyrelsens nya riktlinjer för ångest och depression har varit polariserad och inte konstruktiv.
Diskussionen bör inte handla om PDT eller KBT utan om evidensbaserade metoder och kompetensbrist menar socionomer, psykologer, psykoterapeuter och professorer i en debattartikel i läkartidningen.
Debattörerna anser att det verkliga problemet inte är vilken terapiskola som är bäst vid behandling av mindre allvarlig depression. Problemet är att patienter som söker vård för lätta och medelsvåra depressioner alltför sällan erbjuds evidensbaserade psykologiska behandlingsmetoder.
Det stora problemet är att det råder stor brist på psykologer och psykoterapeuter som har ordentliga kunskaper i de evidensbaserade metoder som Socialstyrelsen förordar, oavsett inriktning. En orsak är att behandlarna faktiskt inte kan det som efterfrågas utan i stället erbjuder ospecifik behandling och medicinering.
Debattörerna önskar en översyn av den oreglerade utbildningsmarknaden, som i dag erbjuder grundläggande psykoterapiutbildning och korta kurser i olika metoder. Debattörerna framhåller behov av ett ökat antal utbildningsplatser i de psykologiska behandlingsmetoder som är evidensbaserade.
Läkartidningen. 2018;115:FA4X
Läkartidningen 37/2018
Lakartidningen.se 2018-09-12
🧠 Följ KBT Sverige på Facebook
Se även: Vad är de nationella vård- och insatsprogrammen för psykisk ohälsa?
Socialstyrelsens utredare missar psykoterapeuterna?
Debattinlägg: ”En studie räcker inte som grund för beslut om vård för personer med psykisk ohälsa.”
Om när KBT uteslöts från psykoterapiföreningen
Följ KBT Sverige på instagram:
3 reaktioner till “Diskussionen bör inte handla om PDT eller KBT utan om evidensbaserade metoder och kompetensbrist”