Hitta psykoterapeut?

Söker du efter en behandlare, terapeut, coach, psykolog, kurator eller psykoterapeut? Har du koll på skillnaden mellan olika titlar? Spelar det någon roll för dig vilken titel personen du möter har?

Hos allmänheten och även inom media används ofta begreppet psykolog och ibland psykoterapeut för olika slags terapeuter. Det finns flera andra yrkeskategorier som jobbar med psykoterapi. I den svenska psykologutbildningen ingår det en grundläggande psykoterapiutbildning, ofta kallad steg 1. En steg 1-utbildning går annars att läsa som en fristående utbildning som ofta är ett och ett halvt till två år på halvfart. Förutom psykologer så är det ofta socionomer eller läkare som har en sådan utbildning. Det finns även beteendevetare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter etc med psykoterapiutbildningar.

En legitimerad psykoterapeut är en person som efter den grundläggande psykoterapiutbildningen har gått en treårig vidareutbildning (90 högskolepoäng) i psykoterapi på halvfart och därefter erhållit legitimation från socialstyrelsen.

Yrkestiteln psykoterapeut är skyddad. Det betyder att du bara får kalla dig för psykoterapeut om du har legitimation.

Andra preferenser kan också vara viktiga så som terapeutens eventuella specialkunskaper vad gäller specifika problemområden, kön, ålder, videosamtal etc.

Var personen är stationerad ses oftast som väldigt viktigt. Det är långt mellan Luleå, Umeå Kiruna, Göteborg, Malmö etc.

Om behandlaren behärskar KBT, PDT etc kan vara avgörande för den som vill gå i psykoterapi.

Rekommendationer spelar också ofta en stor roll för personer som söker behandlare.

Se även: Alternativa terapiformer

Lämna en kommentar