Östergötland: Världsdagen för psykisk hälsa

Världsdagen för psykisk hälsa infaller den 10 oktober varje år. Region Östergötland, NSPH Östergötland (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) och länets tretton kommuner har gått samman för att uppmärksamma dagen med en rad digitala föreläsningar.

Föredragen vänder sig till alla som är nyfikna på att lära sig mer om psykisk hälsa och vill veta lite mer om olika satsningar som finns i Östergötland.

  • Datum: 10 oktober.
  • Tid: Klockan 13.00-18.00.

Program webbinarie Världsdagen för psykisk hälsa:

Kl 13.00-13.10. Introduktion

Kl 13.10-14.00. Lea Larsson

Lea Larsson är en av rocksveriges bästa trummisar – och en av de första i Sverige som genomgick könsbekräftande behandling, vilket gör att hon idag levt halva sitt liv i respektive juridiskt kön. Med sitt personliga sätt och underbara humor bidrar hon med kunskap och reflektion för såväl vuxna som unga.En inspirations- och kunskapskälla som kan hjälpa oss i arbetet med att ifrågasätta dömande samhällsnormer och stigmatiserande fördomar.

Kl 14.10-14.40. Fem konkreta åtgärder för att främja psykisk hälsa bland unga

De senaste decennierna har den självskattade psykiska ohälsan ökat markant bland barn och unga. Mer än vart 20:e barn har kontakt med BUP varje år och förskrivningen av antidepressiva läkemedel till unga har ökat kraftigt. Laura Korhonen, professor i Barn- och ungdomspsykiatri, berättar här om Svenska Läkaresällskapets ”Kraftsamling för ungas psykiska hälsa”; vilka livsstilsfaktorer som har samband med psykisk ohälsa och fem konkreta och fullt genomförbara åtgärder för att förbättra ungas psykiska hälsa som det finns belägg för, i forskningen. Föreläsningen vänder sig till alla som intresserar sig för den ökande psykiska ohälsan bland unga och som vill veta vad vi kan göra åt den.

Kl 14.45-15.15. ABC för god psykisk hälsa – gör något aktivt, gör något tillsammans och gör något meningsfullt.

Om hur man kan bibehålla och främja sin psykiska hälsa genom att delta i aktiviteter i gemenskap med andra. Fokus är personer över 65 år och för dig som vill göra nåt nytt i höst berättar både studieförbundet ABF och Korpen Östergötland vad de har att erbjuda.

Kl 15.20-15.30. Paus

Kl 15.30-16,00 Mind Shift

Psykisk hälsa är inte en vårdfråga. Det är vår gemensamma fråga!
Ett skifte behövs för att skapa bättre förutsättningar för psykisk hälsa och välbefinnande – ett MindShift.
Den nationella rörelsen MindShift består av representanter från olika delar av samhället – exempelvis näringsliv, civilsamhälle, offentlig sektor och universitet – som tillsammans verkar för att välbefinnande ska ses som den viktigaste tillgången för en hållbar samhällsutveckling.
Vi möter Stefan Nyrinder, VD Länsförsäkringar Östgöta och ordförande för MindShift Östergötland som berättar om hur vi arbetar med initiativet här i Östergötland.
Du kommer även att få ta del av ett digitalt verktyg som MindShift nu testar – vad händer med vårt välbefinnande när vi tillsammans skapar mer meningsfulla samtal med en vän, kollega eller bekant?

Kl 16.05-16.35. Panel – min resa till ett tillfrisknande

Hör några med egenerfarenhet av psykisk ohälsa som kortfattat berättar om viktiga faktorer för deras eget tillfrisknande. Vad var det som hade betydelse?

16.35-16.45 Paus

Kl 16.50-17.50 Olof Wretling – Diagnoserna i mitt liv

Olof Wretling har många strängar på sin lyra. Han är skådespelare, regissör, dramatiker, föreläsare och författare. För en del kanske känd genom sin medverkan i ”Bäst i test”, SVT.

Som titeln på hans föreställning antyder, tar en Olof Wretling föreläsning upp vad för diagnoser han har fått ställda och hur det har påverkat honom, hans uppväxt, liv och arbete. Med sitt sinne för att blanda humor med allvar lämnas ingen oberörd. Han vill påverka människor till att sluta dela in andra människor i fack, eller sätta etiketter på andras personlighet. Istället vill han få folk att öppna upp och ställa frågor för att visa sitt intresse för våra olikheter.

Kl. 17.50–18.00 Summering och avslut av fantastiskt lärorik och inspirerande dag.

Arrangemanget genomförs digitalt och sänds live via Vimeo, se länk nedan.
Innehållet kommer även att gå att se i efterhand i sin helhet till och med den 17/10 via länken

Alla föredrag är gratis och går även att se i efterhand.

Se inspelade föreläsningar och läs mer om evenemang under dagen och i anslutning till denna här

Se även: Svenska kändisar behandlas för psykisk ohälsa och beroende

Kända personer som lever med bipolär sjukdom

Film: Kerstin vantrivs med sin livssituation och dricker då hon tror att ingen märker. Till slut raseras allt då hennes chef uppmanar henne att sjukskriva sig…

Kända Youtubers i samtal med psykoterapeuten

Den digitala Psykiatriveckan 2021 Norrbotten

Tim ”Avicii” Berglings pappa om ångesten och medicinerna

Dolph Lundgren: ”Jag har gått i psykoterapi i fem år”

Patrik Sjöberg om psykoterapi

Frontfiguren i the Prodigy tog sitt liv

Avicii – en av många musiker med ångest

Henrik Schyffert: Alla män borde gå i terapi

Män i terapi

Tv-inslag med Bruce Springsteen där han berättar om sin erfarenhet av att gå i terapi.

Följ KBT Sverige på Facebook

Arrangemanget kan ses på Vimeo här, online och i efterhand till och med den 17/10.

Du behöver inte anmäla dig, men om du mejlar till nsph.ostergotland@gmail.com så kan arrangören skicka eventuellt material från dagen och ställa frågor om vad du tyckte om arrangemanget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: