Svenskarnas intresse för alternativa terapiformer och livscoaching har mångdubblats sedan 1980-talet.
Personlig utveckling har blivit ”big business”. Men det är inte alltid som livscoacherna, de diplomerade mindfulnessinstruktörerna eller healingterapeuterna håller vad de lovar. Lotten Wiklunds granskar vad hon kallar ”den svenska lekmannaterapin” i Gazzine. [1]
”I Sverige har vi ett legitimationssystem som innebär att endast den med speciell utbildning får kalla sig psykolog eller psykoterapeut. Den som fått en legitimation utfärdad av Socialstyrelsen åtar sig att behandla sina patienter utifrån ”vetenskap och beprövad erfarenhet”.”
Enbart terapeut får vem som helst däremot kalla sig. Och för en terapeut finns det inga regler. Då är det fritt fram att erbjuda kristallhealing mot depression och behandla ångest med hjälp av handpåläggning.
Vad är vad när det gäller behandlare som jobbar med psykoterapi/psykologisk behandling?
”Inom den alternativa terapin använder man sig ofta av egna beteckningar så som diplomerad eller licensierad. Under senare år har det blivit oerhört populärt med metoder som är hämtade från skolmedicinen, exempelvis kognitiv beteendeterapi (kbt), acceptance- and commitment therapy (act) och mindfulness eller medveten närvaro.”
– Går du till en legitimerad psykoterapeut så vet den personen vilka etiska regler som gäller, till exempel att man inte får kliva över gränsen för klientens integritet. Den som inte sköter sig kan få sin legitimation indragen av Socialstyrelsen. Men inom lekmannaterapin finns inga som helst regler. Om du som klient råkar illa ut har du ingenstans att vända dig med dina klagomål, säger Åsa Nilsonne till Gazine. [1]
Se länk till artikeln nedan.
Debattartikel: ”Pseudovetenskap frodas i vården och på universiteten”
Läkte av KBT, drömde om att kunna hjälpa andra, hamnade på tvivelaktig kurs
Kvacksalveri av coacher på universitetet
Tillgången till psykoterapeuter är för liten, det kan vara en orsak till ökad förskrivning av antidepressiva
Om när KBT uteslöts från psykoterapiföreningen
Allt fler unga mår dåligt – skolor har svårt att hitta psykologer. Har någon skola psykoterapeuter?
Debattartikel: ”Fler psykoterapeuter kan stävja psykisk ohälsa”
Socialstyrelsens utredare missar psykoterapeuterna?
Debattartikel: Psykoterapi får aldrig vara en plånboksfråga
[1] Gazzine 6 oktober 2020