Psykoterapeutprogrammet anklagas för att lära ut pseudovetenskap

Det riktas skarp kritik mot psykoterapeututbildningen på bland annat Göteborgs universitet i en nyutkommen bok.

person in black pants and black shoes sitting on brown wooden chair

Vetenskapsjournalisten Charlotta Sjöstedt har i arbetet med boken Freuds sista suck granskat litteraturlistorna för de psykodynamiska psykoterapeututbildningarna som ges på universiteten i Lund, Stockholm och Göteborg.

Beskrivning av boken ”Freuds sista suck” hos Adlibris: Hannes blev 34 år. Han hade autism, ADHD och bipolär sjukdom, men fick inte stöd eller behandling för något av dessa tillstånd. Detta trots att han var patient på en psykiatrisk mottagning där han ständigt och tydligt deklarerade att han behövde mer hjälp och att det fanns risk för att han skulle ta sitt liv. Under sina sista två år i livet träffade han sex olika läkare. Ingen av dem satte in självmordsförebyggande behandling för bipolär sjukdom. Han behandlades med freudianskt inspirerad psykoterapi som inte hjälper vid de diagnoser han hade. Han hade ett boende via socialtjänsten och överst i journalen som hans kontaktpersoner förde stod med rött ”Suicidrisk”. Ändå tog det flera veckor innan socialtjänstens personal hittade Hannes efter att han tagit sitt liv.Hannes fall är beskrivet i boken Freuds sista suck – Idéstrider och andra hinder för psykiatrins utveckling. Tyvärr är fallet inte unikt. Boken handlar om grava missförhållanden i psykiatrin med särskilt fokus på de ideologiska strider som fortfarande pågår. I det ena lägret finns Freuds arvtagare och i det andra företrädare för moderna terapeutiska inriktningar. Striderna är närvarande på alla nivåer, från vårdgolvet på den enskilda enheten till toppen där ett nationellt arbete med riktlinjer för psykiatrin utförs. Universitetsutbildningarna till legitimerad psykoterapeut bedrivs i huvudsak i skilda spår där psykodynamisk terapi, inspirerad av Freud, lärs ut i ett och kognitiv beteendeterapi lärs ut i ett annat. Det konserverar den ideologiska lägerbildningen och gör att förnyelsen av psykiatrin bromsas. [1] Vi på KBT Sverige kommenterar att det utöver psykodynamisk och KBT även finns andra inriktningar (se nedan).

Varför finns det överhuvudtaget två inriktningar på psykoterapi, undrar Sjöstedt, och frågar sig varför man inte istället utgår från patienterna och utbildar psykoterapeuter i de olika metoder som har bäst vetenskapligt stöd vid olika diagnoser, oavsett vilken ideologisk grund de står på? Skriver Christian Dahlström i en djupgående recension av boken ”Freuds sista suck”. [2]

”Jag hjälpte Hannes mamma Eva hösten 2018 att skriva en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg om Hannes. Jag har också skrivit en bok där två kapitel handlar om hans fall. Han fick inte den vård och det stöd han borde haft för de tre diagnoser han hade, autism, adhd och bipolär sjukdom. Däremot behandlades han med freudianskt inspirerad psykoterapi som inte hjälper vid dessa tillstånd. Vi väntar ett utslag från Inspektionen för vård och omsorg inom kort och vi informerar er här när det kommer.” skriver Charlotta Sjöstedt på sidan på Facebook som skapats till minne av Hannes. [3]

Charlotta Sjöstedt kunde i sin granskning av litteraturlistor konstatera att den psykoanalytiska läran fortfarande lever. PDT-utbildningen i Göteborg har nio böcker skrivna av Freud med på litteraturlistan. En av böckerna är Drömtydning från år 1900.

–Den är fylld av absurditeter. Det går inte att utvinna någon som helst pålitlig kunskap ur hans drömtydningar, säger Charlotta Sjöstedt och påminner om de stora mängderna forskning som visar hur lätt det är att manipulera människor rapporterar Psykologtidningen. [4]

Den ansvarige för utbildningen vid Göteborgs universitet, psykologen Anders Wellsmo, blir intervjuad i boken och berättar att Freuds verk värderas högt.

”Freud är den som har tänkt mest och skrivit bäst om människans villkor och grundförutsättningarna för människans relaterande och förhållande till sig själv och andra”, säger han.

”Psykisk ohälsa och psykisk sjukdom innebär så att säga att leva falskt i den bemärkelsen att man inte är medveten om hur de inre drivkrafterna för ens liv gestaltar sig”, förklarar han i boken enligt Psykologtidningen.

 

Tolv lärosäten har tillstånd att utfärda psykoterapeutexamen.

Psykoterapeututbildningar med KBT-inriktning

Psykoterapeututbildningar med familjeterapeutisk inriktning

Psykoterapeututbildningar inriktning barn och ungdom

Psykoterapeututbildningar med psykodynamisk inriktning

Vad är skillnaden mellan grundläggande psykoterapiutbildningar och legitimationsgrundande psykoterapeututbildningar?


❤ Gilla KBT Sverige på Facebook

Se även: Boken där psykoterapins förgrundsgestalter träffas för att göra upp.

Om när KBT uteslöts från psykoterapiföreningen

Bröderna i Kevinfallet släpper en bok

Aaron Beck – om hans fobier, hur han på egen hand övervann dem och hur det gick till när han övergav psykoanalysen.

vårdcentralens eller psykiatrimottagningarnas huvudsakliga uppgift är inte att bedriva själavård

Många behandlingsinsatser för PTSD hos barn och unga har ingen mätbar effekt

Socialastyrelsen gör helt om – rekommenderar PDT som förstahandsval vid behandling av en himla massa diagnoser

Diskussionen bör inte handla om PDT eller KBT utan om evidensbaserade metoder och kompetensbrist

Inlägg i debatten om socialstyrelsens riktlinjer.

[1] Adlibris info om boken

[2] Christian Dahlström recension av ”Freuds sista suck” i Vadardepression.se.

[3] ”Till minne av Hannes” Facebook hämtat 200903

[4] “Pseudovetenskap på Göteborgs universitet” Psykologtidningen 200903

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: