Vi har tidigare skrivit om boken och ett reportage om den i Studio Ett. [1] Nu intervjuas en av författarna, Åsa Moberg i SVT. Moberg har tillsammans med Anna Fredriksson skrivit boken De omöjliga.
De stora mentalsjukhusen var ofta bedrägligt vackra, belägna i natursköna miljöer. Innanför sträckte sig korridorerna långa och tvångsbehandlingar som långbad och elbehandling var vanligt.
– De som hamnade där blev ofta kvar hela livet. Till en början fanns inga mediciner, så folk for fruktansvärt illa. Sen, när lugnande medel kom, så for patienterna illa av dem, säger författaren Åsa Moberg till SVT.
Åsa Moberg beskriver en optimistisk tidsanda med psykiatrireformen där man tänkte att bara människor fick goda förutsättningar så kunde de skärpa sig, skaffa ett jobb och bidra till samhället.
– Men det visade sig ju att många av de här människorna inte kunde skärpa sig, de kunde inte bidra. Tanken var jättegod och ingen tycker att det var bättre förr, inte ens vi som är kritiska. Men det är inte bra nu heller.
Digitalt samtal om när vården sviker
Diskussion: Vilka är de största framtidsutmaningarna för sjukvården?
Psykiatrireformen 25 år och vad ledde den till?
Nu erbjuds förskole- och skolpersonal runt om i landet traumautbildning
”Suicidprevention behöver pågå på alla samhällsnivåer och ges skäliga resurser”
1,7 miljarder till arbetet med psykisk hälsa
SKL sänker ersättningen för digitala vårdgivare – Branschen skakas om
[1] ”Ny bok visar psykiatrireformens brister” Studio Ett, Sveriges Radio P1, måndag 27 april
[2] SVT 200513: Ny bok synar svensk psykvård: ”Dyr och dålig”