HT 2020: utbildningar kvar att söka

Det finns en del intressanta kurser och program som startar hösten 2020 även fast en del har blivit inställda.

Introduktion till beteendeterapi och kognitiv beteendeterapi (KBT), 7,5 högskolepoäng, kan du läsa ortsoberoende vid Mittuniversitetet: ”Kursen introducerar dig till de historiska och teoretiska grunderna i KBT, liksom olika KBT-inriktade synsätt, förklaringsmodeller och praktiska arbetsmetoder inom olika tillämpningsområden. Du får lära dig mer om hur det vetenskapliga stödet för effekten av olika KBT-metoder ser ut, och den beteendeorienterade psykologins roll vid (o)hälsa diskuteras.”

Programmet Kognitiv neurovetenskap – tillämpad positiv psykologi, 180 högskolepoäng startar på Högskolan i Skövde och beskrivs såhär: ”Programmet har fokus på studier om hjärnan och individers välbefinnande. Efterfrågan på kompetens inom kognitiv neurovetenskap och positiv psykologi för att stärka individers välbefinnande och därigenom förebygga psykisk ohälsa är stor. Programmet ger dig en bred akademisk utbildning som öppnar många vägar för framtida studier och/eller yrkesliv.”

Folkhälsovetenskapligt program med inriktning beteendevetenskap, 180 högskolepoäng, startar på Högskolan Kristianstad: ”Folkhälsovetenskapligt program med inriktning beteendevetenskap är en bred utbildning som ger dig en generalistkompetens som kan användas i olika verksamheter och sammanhang. Du får en fördjupad kunskap om folkhälsa, hälsa och hållbarhet – ett spännande och komplext verksamhetsområde med en bred arbetsmarknad! Det finns stora samhällsutmaningar på olika nivåer vad gäller folkhälsa och hållbarhet. Denna utbildning ger dig kunskap om att jobba med olika målgrupper och verksamheter på olika nivåer i samhället. Utbildningens beteendevetenskapliga inriktning (sociologi, psykolog och pedagogik) stärker din förmåga att analysera, förstå och hantera de samhällsutmaningar som präglar verksamhetsområdet, så att du kan vara med och bidra till en god folkhälsa och en hållbar utveckling.”

Beteendevetarintresserad? Psykologi, kandidat, 180 högskolepoäng startar bland annat på Luleå tekniska universitet: ”Under den första terminen börjar du med att läsa en introduktionskurs i ämnet psykologi. Därefter kommer du att få fördjupa dig inom flera olika psykologiämnen såsom: socialpsykologi, utvecklingspsykologi, biologisk psykologi, kognitiv psykologi, arbets- och motivationspsykologi, teknisk psykologi samt personlighets- och differentiell psykologi. Utbildningen ger dig även gedigen träning i olika metoder för att studera psykologiska frågeställningar samt uppsatsskrivande.” ”Efter avslutad utbildning kan du söka arbete som beteendevetare. Du kan i hög grad själv styra inom vilken bransch du kan arbeta genom val av inriktning. Många av våra tidigare studenter arbetar idag inom kommuner, statliga myndigheter och landsting men även i privata eller i egna företag. Vanliga befattningar är HR-specialist, rekryterare, enhetschef, arbetsmiljösamordnare, handläggare och kriminalvårdare.”

Psykologprogram startar till hösten i Uppsala, Östersund, Växjö, Linköping, Stockholm, Örebro, Umeå, Göteborg, Karlstad.

Till hösten startar också den nya utbildningen till hälso- och sjukvårdskurator.

Det finns nu enbart två grundläggande psykoterapiutbildningar kvar att söka till. De flesta ansökningstiderna har gått ut redan. Tidigare i år fanns sju att söka men en av de blev inställd. Ett annat institut har nu beslutat sig för att avveckla både psykoterapeutprogrammet och den grundläggande utbildningen i psykoterapi.

Funderar på att söka till ett psykoterapeutprogram? Här hittar du information om vilka utbildningar som startar till hösten.

Här kan du läsa om skillnaden mellan grundläggande psykoterapiutbildningar och legitimationsgrundande psykoterapeututbildningar.

Kanske har du svårt att välja mellan Grundläggande psykoterapiutbildning eller Hälso- och sjukvårdskuratorprogram?

Höstterminens GPU-kurser inom respektive inriktning hittar du genom respektive länk nedan:

HT 2020: Grundläggande psykoterapiutbildning (Steg 1) KBT

+ HT 2020: Grundläggande psykoterapiutbildningar (steg 1) med systemisk inriktning

+ HT 2020: Grundläggande psykoterapiutbildningar (steg 1) psykodynamisk


En jämförelse: Grundläggande psykoterapiutbildning eller Hälso- och sjukvårdskuratorprogram?


Här hittar du samtliga GPU med PDT-inriktning.


Se även: Grundläggande psykoterapiutbildningar (steg 1) med systemisk inriktning


Psykoterapeututbildningar med KBT-inriktning


Grundläggande psykoterapiutbildningar (steg 1) barn och ungdom


Vilka lärosäten/skolor har steg 2/psykoterapeututbildningar?

Här finns en sida med information om psykoterapeututbildningar.


Psykoterapeututbildningar med psykodynamisk inriktning

Nu startar också legitimationsgrundande utbildningar till hälso- och sjukvårdskurator

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: