Studie om hur vår psykiska hälsa påverkas av Coronakrisen

En forskargrupp vid Mittuniversitetet vill undersöka hur social isolering, tilltro till myndigheter, förändrade vanor och oro över ekonomin i spåren av Coronakrisen kan hänga samman med psykisk ohälsa.

− Coronautbrottet utgör en av de största utmaningar vårt samhälle ställts inför på mycket lång tid där extrema åtgärder har genomförts i många länder. Utöver dessa drastiska förändringar i många människors liv finns en stor osäkerhet över hur samhället kommer att påverkas, både på kort och lång sikt. Vi vill veta hur människor påverkas av det som sker, säger Elisabet Rondung, forskare vid Institutionen för psykologi och socialt arbete på Mittuniversitetets webbsida.

Forskargruppen väljer att samla in data via en anonymiserad webbenkät. Enkäten innehåller frågor om exempelvis hälsofaktorer, social isolering, tilltro till myndigheter, förändringar i livsföring och ekonomiska faktorer.

− Vi är intresserade av hur individer uppfattar sin livskvalitet och i vilken utsträckning de känner av symtom på nedstämdhet, stress, ångest eller oro. Vi vill förstå vilka faktorer som bidrar till psykiska symtom i en krissituation som den vi upplever just nu, säger Anna Bjärtå, forskare vid Institutionen för psykologi och socialt arbete på Mittuniversitetets webbsida.

Personer som är 18 år och äldre kan medverka i enkäten som tar 15-20 minuter att besvara. Deltagandet är helt frivilligt och kan avbrytas närsomhelst. Datainsamlingen görs dessutom helt anonymt.

Enkäten hittar du nedan.

Kontaktperson:
Elisabet Rondung, forskare vid Institutionen för psykologi och socialt arbete, Mittuniversitetet, elisabet.rondung@miun.se, 010-142 89 72

Se även: Coronapandemin pågår i högsta grad fortfarande

Självomhändertagande för personal inom hälso- och sjukvård, funktionshinder samt äldreomsorg under coronakrisen

Regionen rustar för psykisk ohälsa som följd av coronaviruset

Allmänna råd vid lokala utbrott av covid-19

Nu införs hemisolering för den som bor med en covid-19-smittad person

Webbsändning: nationellt vård- och insatsprogram för depression och ångestsyndrom

Animerad film, möt corona med hjälp av ACT

Vad kan jag kontrollera och inte?

FEJSA CORONA MED HJÄLP AV ACT

Auktionera eller buda till förmån för Radiohjälpens insamling mot pandemin

Enkäten hittar du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: