Under 2018 tog 254 stockholmare livet av sig enligt tidningen Mitt i [1]. Flera frivilligorganisationer vittnar om hårt tryck på de journummer som den som har självmordstankar kan vända sig till. Vid årsskiftet läggs den nationella Hjälplinjen ner – och Region Stockholm, som ska ta över ansvaret, hänvisar till vårdcentralen och psykakuten.
Senaste året har 30 000 människor försökt ringa den nationella Hjälplinjen men man hade bara bemanning nog för att ta emot 14 000 samtal. Omkring en tredjedel av samtalen kommer från Stockholm.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har drivit Hjälplinjen genom sitt bolag Inera. Beslutet fattas redan våren 2019 men tillkännagavs först nu.
Som en följd av regionernas prioriteringar kring vilka tjänster Inera ska förvalta, har beslut fattats att stänga Hjälplinjen. Tjänsten har sedan 2002 erbjudit psykologiskt samtalsstöd via telefon till människor i kris. Inera har på uppdrag av regionerna förvaltat Hjälplinjen och vid årsskiftet kommer tjänsten att avvecklas, skriver Inera på sin hemsida [2].
”Ansvaret övertas av respektive region. Avsikten är att integrera stödinsatserna i regionernas reguljära vård”, skriver Inera.
I Region Stockholm finns inga planer på att starta något motsvarande Hjälplinjen. Istället hänvisar man till befintliga vårdcentraler, psykakuter och till BUP. Men det finns inga planer på att öka bemanningen för att kunna ta emot samtalen rapporterar Mitt i.
Hjälplinjen kommer att fungera som vanligt fram till som längst 31 december och man tar emot samtal varje dag 13:00-22:00. När Hjälplinjen har stängt kommer de som ringer få information om att tjänsten har upphört och hänvisas till att kontakta hälso- och sjukvården i sin region.
– Vi har informerat regionerna i god tid, men vår bedömning var att det här var en lämplig tid att gå ut med det bredare, alltså två månader innan, säger Tomas Lithner, avdelningschef på Inera till Mitt i.
Chefsöverläkaren är kritisk till att Hjälplinjen ska läggas ned
Stödlinjen dit vem som helst kan ringa vid akut kris läggs nu ned
Om mäns självmordsnärhet och ovilja att söka hjälp
Ny rapport visar på en rad brister i vården av patienter som tagit sitt liv
HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT
”Suicidprevention behöver pågå på alla samhällsnivåer och ges skäliga resurser”
Varje år hoppar uppemot 20 personer framför tunnelbanan i Storstockholms tunnelbanenät
I Sverige dog 1268 personer av suicid under år 2018
[1] Mitt i 191108: ”Självmordssamtalen ökar – nu lägger regionen ner Hjälplinjen”
[2] Ineras webbsida 191107: ”Hjälplinjen avvecklas hos Inera”
En tanke på “Den nationella Hjälplinjen läggs ner – regionen hänvisar till vårdcentralen och psykakuten”