Marikas kamp

Tidigare bodde personer med psykisk sjukdom på mentalsjukhus. Men psykiatrireformen som genomfördes 1995 innebar att alla istället skulle leva integrerat i samhället.

Marika ska vräkas från sitt hem för tredje gången. Grannar har klagat och Marika har varit hotfull. För henne är det som händer en mardröm. Men det finns ett sista nät som räddar henne från gatan – en plats där bara de hopplösa dumpas.

Uppdrag granskning berättar om Marika Sellgren som levt ett liv med psykossjukdom, ångest och depression. Efter åtta års hemlöshet får hon till slut ett eget hem genom socialtjänsten.

Men på grund av konflikter med grannarna och ett allt sämre psykiskt mående blir hon till slut vräkt igen och hamnar på härbärget Rysseviken AB i Haninge. Det är drogtolerant, vilket innebär att aktiva missbrukare kan bo där tillsammans med personer med psykisk ohälsa, som Marika.

– Det är det nya mentalsjukhuset. Deportation till ett isolerat ställe där de kan få lulla omkring utan att få hjälp eller stöd i någonting, säger Lars Erdner, som varit Marika Sellgrens psykoterapeut under många år.

Programledare: Ali Fegan.

En tanke på “Marikas kamp”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: