Det ska bli lättare att söka hjälp vid psykisk ohälsa

Regeringen tycker att det är för svårt att få hjälp vid lättare psykisk ohälsa. Därför ska man nu utreda en ny vårdform, där vårdcentralerna får ett större ansvar. Beslutet togs på dagens regeringssammanträde rapporterar SVT.

Beslutet innebär ett tilläggsdirektiv till en redan existerande utredning gällande moderniseringen av svensk hälso- och sjukvård. Tillägget är att utreda en ny vårdform där primärvården ska kunna ge snabb hjälp till personer med lättare psykisk ohälsa. Utredaren ska också se över vilka utbildningsinsatser som finns för att ta hand om lättare psykisk ohälsa i primärvården och ifall det behövs ny utbildning. Bakgrunden är att många upplever att när det gäller psykisk ohälsa så får man inte samma utbud och upplever inte att man får samma goda bemötande som när det gäller andra sökorsaker hos vårdcentralen. Uppdraget ska redovisas senast den 15 januari 2021.

– Jag skulle säga att det här är en av de största folkhälsoutmaningar som vi har i dag i Sverige. Oavsett om du är ung, gammal eller mitt i livet så upplever fler en psykisk ohälsa. Det kan definieras på olika sätt, men det är inte en psykiatrisk diagnos och man behöver inte söka specialisthjälp. Man behöver tidigt ta tag i den typen av symptom och tecken så att det inte utvecklas sjukskrivningar eller psykiatriska diagnoser, säger socialminister Lena Hallengren (S) till SVT Nyheter.

Se länk nedan.

Nu responderar Marina Tuutma från DLF på detta: Primärvården arbetar redan med psykisk ohälsa. Det som saknas är resurser och konkreta förslag från regeringen.


Se även: Slutbetänkande om utveckling och samordning av insatser inom området psykisk hälsa

Riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom.

Klåfingrigheten hos regionledningar och politiker när det gäller att omorganisera primärvårdens insatser för psykisk ohälsa måste upphöra

Fler psykoterapeuter kan stävja psykisk ohälsa

Personer med ”lätt” psykisk ohälsa ska ges snabbare hjälp

Fysisk aktivitet ordineras mot psykisk ohälsa

Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom 2020


SVT Nyheter 190815: Ny vårdreform: Lättare att söka hjälp vid psykisk ohälsa

Annons

2 reaktioner till “Det ska bli lättare att söka hjälp vid psykisk ohälsa”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: