-Varken barnpsykiatrins specialistkompetens eller behovet av psykoterapeutisk kompetens diskuteras! Detta skriver tre psykoterapeuter i DN Debatt med anledning av att de anser att barn ej får de insatser de skulle behöva och att effektivisering drabbar barnen. Vårdkedjan brister menar de.
-Att utbilda sig till psykoterapeut och bli legitimerad av socialstyrelsen innebär en mycket lång specialistutbildning. Denna kan vara en vidareutbildning för psykologer, socionomer, läkare och andra professioner och syftar till att kunna behandla psykoterapeutiskt.
-Hur kommer det sig att man inte alls kräver denna kunskap när man ser till de små barnen och deras föräldrar. Man kan inte ersätta denna kunskap med gruppbehandling utförd av personal som tränas under en kort utbildning i en metod hämtad från andra länder än Sverige. Evidensbaserade metoder efterfrågas på ett oreflekterat sätt. Det finns kompetent personal som är legitimerade psykoterapeuter som skulle kunna utföra detta arbete på ett långt mer effektivt sätt med långtidseffekter för förälder och barn fortsätter debattörerna.
Debattartikeln är författad av:
Maria Borg, leg psykolog, leg psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi
Margareta Hansson, leg psykolog, leg psykoterapeut
Monica Hedenbro, socionom, med dr i barnpsykiatri, leg psykoterapeut
Se även: Hur vanligt är det att gå i terapi?
Riktlinjerna tränger ut psykoterapeut- kompetensen
Debatten mellan psykolog och lärare om lågaffektivt bemötande och dess efterspel
Antalet anmälningar mot BUP ökar
Debattartikel: ”Fler psykoterapeuter kan stävja psykisk ohälsa”
Röster om barn och ungdomspsykiatrin
Kostnadsfri utbildning om våld mot barn
DN Debatt 190722 ”Tidiga insatser till små barn motverkar psykisk ohälsa”
Jag har inte läst hela bakgrunden men reflekterar över några saker – att det finns kompetenta psykoterapeuter som kan hålla i grupper eller terapier är inte riktigt sant – det finns för få anställda med rätt kompetens på väldigt många håll i landet.
Det gäller både för barn och vuxna – och för både grupper och individuell behandling.
Väldigt många så kallade behandlingar utförs av steg ett-utbildade personer som egentligen inte har tillräckligt mycket på fötterna för att veta vad de gör – och skadorna blir ibland inte så små.
Att en metod kallas evidensbaserad betyder ju inte att den blir bättre oavsett vem som håller i den. En ännu inte färdigutbildad person må kalla terapin evidensbaserad hur mycket som helst – men utan rätt kunskaper (oavsett om personen är psykolog eller lärare eller fabriksarbetare) blir det ändå inte bra.
Mina erfarenheter de senaste åren av psykiatrisk behandling (för mig som vuxen och som del i en familj) är skrämmande.
GillaGilla