PTSD, posttraumatiskt stressyndrom går sällan över utan behandling hos barn eller unga som haft PTSD längre än sex månader.
En genomgång av brittisk forskning visar att det är trolig att behandling med individuell kognitiv beteendeterapi (KBT) som är traumafokuserad minskar symtom på PTSD hos barn och unga från sju års ålder, både på kort sikt samt ännu efter ett års tid konstaterar Statens beredning för social och medicinsk utvärdering i en sammanfattning [1].
Individuell traumafokuserad KBT är troligen även effektiv när det gäller att minska internaliserande symtom och externaliserande symtom. Behandlingen förefaller dessutom vara kostnadseffektiv enligt Statens beredning för social och medicinsk utvärdering.
Resultatet från den NICE-översikt som utvärderar icke-farmakologiska insatser bedöms av SBU som relevant för svenska förhållanden, eftersom flera av de KBT-metoder som är traumafokuserade och som ingår i rapporten redan används i Sverige. Till exempel har Svenska Föreningen för Barn- och Ungdomspsykiatri i ett remissförslag till riktlinjer för trauma- och stressrelaterade tillstånd lyft fram traumafokuserad KBT (TF-KBT) vid PTSD för barn mellan 3 och 17 år, prolonged exposure (PE) för tonåringar och KIDNET för vissa barn mellan 7 och 16 år, bland annat barn med flyktingbakgrund.
Andra typer av psykoterapeutiska insatser som tex EMDR bedömdes inte ha relevanta effekter. Läs mer om detta här.
Den översikt som utvärderade läkemedelsbehandling för PTSD kunde inte konstatera några positiva effekter. Läs mer om detta här.
Se även:
Skrivterapi är effektivt vid PTSD
Traumatiserade äldre löper risk att feldiagnostiseras
Om skillnader vad gäller risk för utvecklande av PTSD och om att behandlingen behöver anpassas.
Följ KBT Sverige på instagram:
[1] SBU 2019/128
En tanke på “KBT-metoder som är traumafokuserade kan minska PTSD hos barn och unga”