Från att ha legat efter övriga Europa används nu musikterapi som behandlingsform allt oftare i Sverige enligt ett inslag i Kulturnytt. [1]
En av anledningarna till ökning är den nystartade välgörenhetsorganisationen Musikbojens verksamhet, som nu sjösätts på allt fler ställen. Bakom Musikbojen står bland andra musikproducenten Max Martin berättar Claire Rosvall, initiativtagare till Musikbojen.
Sedan starten hösten 2018 har Musikbojen erbjudit ungefär 570 terapitimmar till knappt 150 barn på olika vårdinrättningar i Sverige.
– Musikterapi är ett kommunikationsverktyg för barn, ungdomar, vuxna som ofta inte har språket, som inte kan uttrycka sin smärta eller sina känslor. Vi vill då hitta resurser för att anlita musikterapeuter och skicka dem till i första hand barn och ungdomar som har upplevt svåra trauman och som behöver stöd berättar Claire Rosvall.
– Människor har vardagligt känt hur musik påverkar dem. Men det finns inte en generell kunskap om vad det är som sker och den kunskapen är ju den som är specifikt en musikterapeuts kunskap säger Ann-Sofie Paulander som är lektor i musikterapi på Kungliga musikhögskolan i Stockholm.
Nu doktorerar fler musikterapeuter och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm satsar på att även inrätta ett nytt ämnesområde, Musik och hälsa, där musikterapi kommer att ingå.
Se även: Kulturupplevelser minskar risken för depression
Gå på konserter – få bättre hälsa
Kan musik hjälpa oss att må bättre?
Dödsmetall-fans känner nöje och glädje av ”våldsam” musik
Psykisk ohälsa är tre gånger vanligare bland musiker än i samhället i stort
Hur hårdrock och headbanging kan hjälpa ditt psykiska mående
[1] Kulturnytt i P4 190426.
5 reaktioner till “Musikterapi blir allt vanligare i Sverige”