Death metal ger positiva känslor och stärker oss

En låt av death metal-bandet Bloodbath[1] användes i en studie[2] av hur musik påverkar känslor. Syftet med experimentet var att mäta hur mycket deltagarnas hjärnor noterade våldsamma scener och att jämföra hur deras känslighet påverkades av musikackompanjemanget.

Musiken väckte känslor av glädje och kraft enligt Bill Thomson, professor på
Macquarie University i Sydney.

Bloooodb

I centrum av bilden ser du Bloodbaths LP ”Grand Morbid Funeral” tillsammans med klassiska death metal-plattor från Death, Dismember, Napalm Death, Grotesque och Bolt Thrower.

Forskarna valde låten ”Eaten” för att de ansåg den ha en våldsam text och musiken innehåller biologiska signaler på aggression (bland annat growl).

I studien deltog 32 death metal-fans och 48 som inte lyssnade på den typen av musik. Deltagarna i studien fick ta på sig hörlurar och i ett första pass lyssna på antingen låten ”Eaten” av Bloodbath eller en låt som forskarna tyckte var ”Eaten”s motsats: låten ”Happy” av artisten Pharrell Williams. Samtidigt som de lyssnade på musiken fick de se en serie med par av två bilder – en bild per öga, den ena en våldsam och den andra en neutral (totalt elva olika par av bilder med den konstellationen användes i studien). Det handlade alltså om en binokulär rivalitet. Därefter fick deltagarna i ett andra pass lyssna på den andra låten och se på samma bilder igen. Efter varje block fick deltagarna skatta låten de hört på en skala mellan 1-7 för valens (1=obehaglig, 7=behaglig) och en annan skala mellan 1-7 för upphetsning (1=avkopplande, 7=upphetsande) baserat på deras egna känslor.

Death metal-fansen och icke-fansen reagerade på samma sätt i studien. Om fans av våldsam musik hade varit känslomässigt avstängda så skulle de inte reagera på samma sätt som de som inte var gillade musiken, vilket de gjorde säger Bill Thomson till BBC News[3].

Den dominerande känslomässiga reaktionen av att lyssna på death metal är glädje och styrka och jag tycker att det är fantastiskt att man kan lyssna på den musiken och och förvandla den till en vacker och kraftgivande upplevelse säger professor Bill Thomson till BBC News.

Sångaren i Bloodbath Nick Holmes säger till BBC News att musiken är ofarlig och rolig precis som studien visar.

Hur låter Bloodbath då? 

Bloodbath live på Debaser i Stockholm: Let The Stillborn Come To Me

Bloodbath och låten Hades Rising live

 

Inlägget författat av Nicklas Lakso, socionom, leg. psykoterapeut och death metal-fan


Se även: Hur hårdrock och headbanging kan hjälpa ditt psykiska mående

Om hårdrock som hjälp för att må bättre.

Gå på konserter – få bättre hälsa!

Kulturupplevelser minskar risken för depression

Forskare har upptäckt en låt som sänker ångest med 65%

Dödsmetall-fans känner nöje och glädje av ”våldsam” musik


[1] Bloodbath bildades i Sverige 1998 av sångaren Mikael Åkerfeldt (Opeth), gitarristen Anders Nyström (Katatonia), basisten Jonas Renkse (Katatonia) och trummisen Dan Swanö (Edge of Sanity). Bandets nuvarande sångare Nick Holmes har varit med i bandet Paradise Lost sedan starten.

[2] Yanan Sun , Xuejing Lu , Mark Williams and William Forde Thompson (2019) Implicit violent imagery processing among fans and non-fans of music with violent themes (2019) Royal Society journal Open Science

[3] Victoria Gill ”Death metal music inspires joy not violence” BBC News 20190313

 

Annons

5 reaktioner till “Death metal ger positiva känslor och stärker oss”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: