Filmer med skildringar av psykisk ohälsa

Skildringar av psykisk ohälsa i spelfilmer är inte alltid överensstämmande med hur ohälsan upplevs av personen med ohälsan och andra i omgivningen. Här följer några filmer som på ett realistiskt sätt skildrar hur det kan vara.

Melancholia (2011)

Justine blir i filmen deprimerad och melankolisk. Justine är, på grund av sin depression, oförmögen att utföra dagliga normala sysslor som att till exempel ta ett bad eller ens äta.

Lars von Triers första inspiration till filmen kom från en depressiv episod i hans liv där han insåg att deprimerade människor även bibehåller lugnet i stressade situationer.

Stulna år/Girl Interrupted (1999)

18-åriga Susanna (spelad av Winona Ryder) skrivs in på ett mentalsjukhus efter att ha överdoserat aspirin ihop med vodka. Där träffar hon Lisa (Angelina Jolie), som varit intagen alltför länge. Susanna får diagnosen borderline personlighetsstörning, men hon har svårt att förstå sig på den. Hon skaffar sig fler vänner på hemmet och genom skrivande och tänkande blir hon till slut frisk.

Benny & Joon (1993)

Joon (Mary Stuart Masterson) har schizofreni och lever i sin egen lilla värld. Tillsammans med sin bror Benny (Aidan Quinn) kämpar de mot de dagliga görorna. Men en kväll rullar ett tåg in på stadens perrong och inget ska bli som förr. Med tåget kommer underlige Sam (Johnny Depp). Sam ska bo med sin kusin men hans kusin vann i ett pokerspel med Joon och i potten fanns Sam. Så nu får Sam bo med Benny och Joon.

Gilbert Grape/What’s Eating Gilbert Grape (1993)

Gilbert Grape (Johnny Depp) bor i den amerikanska småstadshålan Endora tillsammans med sin familj. Han tyngs av vetskapen att han aldrig lär komma från hemstaden, samtidigt som han känner ansvaret för sin utvecklingsstörde lillebror Arnie (Leonardo DiCaprio) och sin abnormt överviktiga mamma (Darlene Cates). Men en dag kommer strandsatta Becky (Juliette Lewis) till staden, och hon får Gilbert att tänka på ett och annat. Ångest, PTSD, depression och ätstörningar porträtteras på ett trovärdigt sätt.

Little Miss Sunshine (2006)

Sjuåriga Olive får veta att hon blivit uttagen att tävla i Little Miss Sunshine (delstatens final av skönhetstävlingar för barn) och familjen måste se till att hon kommer fram i tid till tävlingen som är belägen ca 130 mil från familjens hem.

Familjen består förutom av Olive av hennes äldre halvbror Dwayne, mamma Sheryl, pappa Richard, morbror Frank och farfar Edwin. Morbror Frank kommer till familjen efter att under en depression ha gjort ett självmordsförsök då hans akademiska karriär gått om intet och en relation brutits upp.

Har du några tips på filmer med bra skildringar av psykisk ohälsa? Kommentera gärna här eller på vår facebooksida.

Se även: Filmer med terapi i fokus?

Dokumentärer, granskningar och informationsfilmer om psykisk ohälsa

Tv-serier med terapi i fokus?

Guldbaggenominerade filmen om filmskaparen som drabbas av panik­ångest och depression nu på SVT och SVT Play

Ny svensk film om fallet Thomas Quick

Annons

6 reaktioner till “Filmer med skildringar av psykisk ohälsa”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: