PI en institution i psykoterapisverige – det är sen gammalt

FB_IMG_1595511593949

Oscar I:s Minne som även kallas ”Stiftelsen” är en kulturhistoriskt värdefull byggnad i kvarteret Stiftelsen vid Björngårdsgatan 23 på Södermalm i Stockholm. Huset uppfördes i början av 1870-talet för Stiftelsen Konung Oscar I:s Minne efter ritningar av arkitekt Per Ulrik Stenhammar. Huset har av Stockholms stadsmuseum blivit blåklassat vilket är den högsta klassningen som innebär att bebyggelsens kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i Kulturmiljölagen.

I september 2017 beslöt Stockholms stad att byggnaden skulle säljas. Detta efter att ingen av de kommunala verksamheterna velat flytta in i den fallfärdiga kåken. Då värderades byggnaden till 10 miljoner kronor, medan renoveringskostnaderna uppskattades till 40 miljoner kronor.

Huset var under senare år för många synonymt med psykoterapiinstitutet men inte från början.

Huset skulle vara ”ett hem för mindre bemedlade fruntimmer af ståndsklassen” och blev färdigt i slutet av år 1875. När hemmet öppnade år 1875 hade det 45 platser, därav var två platser så kallade ”friplatser” som var avgiftsfria. För de övriga platserna fick en avgift mellan 200 och 450 kronor årligen erläggas.

År 1957 följde en ombyggnad för sjukvårdsutbildning av sjuksköterskor och administration. Det inrättades även en mentalvårdsbyrå i byggnaden. Fram till och med år 2009 bedrev Karolinska Institutet i samarbete med Psykoterapiinstitutet inom Stockholms läns landsting psykoterapeutisk verksamhet i huset.

Jag började min grundläggande psykoterapiutbildning 2008 på Karolinska institutet i Stockholm. Första året gick vi i lokalerna på Psykoterapiinstitutet i Stockholm. Vi var bland de sista studenterna som gick där. Jag och mina kursfränder gick där tillsammans med bland annat studenter på den legitimationsgrundande psykoterapeututbildningen. Innan dess så hade jag även gått kursen ”att möta och arbeta med sorg” i huset. Lokalerna var anpassade för såväl enskilda terapier, gruppformat och undervisning. Luften var däremot inte alltid den bästa, speciellt inte i källaren där min grupp hade handledning. Så satt vi i undervisningsrummet på stolar men utan bord framför oss. Det fanns väl en tanke med det. Eller var det kanske så på grund av utrymmesbrist? Vi hade undervisning varje vecka. Vi fick bedriva psykodynamiskt behandlingsarbete och hade också handledning en gång i veckan. Sekreterarna var väldigt hjälpsamma och intrycket var att rutinerna var väl inkörda. Jag fick låna ett rum som vanligen användes av en av de psykoterapeuter som jobbade på institutet. På institutet satt det flera legitimerade psykoterapeuter som bedrev terapier. Förutom handledning, psykoterapi och utbildning så forskades det också på PI. Högst upp i huset fanns en datasal. När vi hade gått där en tid, jag minns inte hur länge eller vad vi gavs information om först, så fick vi veta några saker:

1. Att vi inte skulle kunna vara kvar i lokalerna på grund av att sprängningar så småningom skulle ske då södermalmstunneln skulle gå under huset.

2. Att Psykoterapiinstitutet skulle läggas ned.

3. Att personalen skulle placeras ut på olika verksamheter inom Stockholms läns landsting.

Jag minns att det pratades en del om hur det skulle bli för de som suttit där tillsammans och hade en (vad det iallafall verkade) välfungerande verksamhet. I januari 2009 kablades det ut i media att Psykoterapiinstitutet inom Stockholms läns landsting skulle läggas ned och i stället bildades ett nytt kompetenscentrum för psykoterapi, CPF. Orsaken som presenterades var att ”Psykoterapiinstitutet har främst varit inriktat på psykodynamisk terapi. Tanken med CPF är att se till att patienterna ska få tillgång till behandling med såväl psykodynamisk terapi som KBT och andra former av terapi.”[1]

– Socialstyrelsen lyfter mer och mer fram värdet av psykologiska behandlingsmetoder mot ångest och depression. Det är viktigt att vi följer med i den utvecklingen, sade biträdande sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) till Dagens Nyheter.

2009 hyrdes hela huset ut till Trafikverket som bedrev verksamhet kopplad till bygget av Citybanans Södermalmstunneln, som passerar under delar av byggnaden. I samband med det överfördes den forna vårdinrättningen till fastighetsnämnden från Micasa Fastigheter, som äger Stockholms stads omsorgsfastigheter.

Huset har varit ute till försäljning och målet för staden har varit att hitta en publik verksamhet som passar lokalerna, som också bidrar till att göra platsen tryggare och mer levande dygnet runt. Ett krav har varit att byggnadens stora kulturhistoriska värde ska bevaras vid en försäljning och att den framtida användningen ska vara anpassad till byggnadens kulturvärde.

Fastighetsbolaget Vasaparken har nu köpt byggnaden för 110 miljoner kronor. Planen är att göra om det anrika huset och dess 2400 kvadratmeter till: hotell och krog. Planen är också att huset ska kunna slå upp portarna under första halvåret 2020.

Förresten: andra året av vår grundläggande psykoterapiutbildning fick vi hålla till i lokaler i Liljeholmen, men det är en helt annan historia.

Inlägg av: Nicklas Lakso 181218


Se även: FEJSA CORONA MED HJÄLP AV ACT

Debatt: ”Vetenskapligt stöd för att KBT fungerar bättre men patientens egna preferenser ska väga tyngst”

Vad kan jag kontrollera och inte?

Att visualisera känslor, sätta mål och hitta riktning


[1] Sveriges radio P4 Stockholm 090128: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=2596853

Artikel från 2009 med anledning av nya riktlinjer där nedläggandet av Psykoterapiinstitutet i Stockholm: Nya riktlinjer raderar ut den dynamiska psykoterapin

Artikel om försäljningen i Södermalmsnytt 180824: Söder får nytt hotell och krog i k-märkt hus

Annons

En tanke på “PI en institution i psykoterapisverige – det är sen gammalt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: