Hur ser det ut med psykisk ohälsa i Sverige?

På många håll i landet uppmärksammas Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober. Folkhälsomyndigheten redovisar nu några uppgifter om läget i landet.

I Sverige uppger de allra flesta att de har en god eller mycket god psykisk och fysisk hälsa. Samtidigt är det många som har återkommande psykiska och somatiska besvär som påverkar måendet.

30 procent av befolkningen har lindriga besvär av ängslan, oro eller ångest. Besvären är vanligare bland kvinnor (37 procent) än bland män (24 procent). 6 procent av kvinnorna och 3 procent av männen uppger att de har svåra besvär av ängslan, oro eller ångest.

Flickor rapporterar psykiska och somatiska besvär i högre utsträckning än pojkar. Äldre barn uppger fler psykiska och somatiska besvär än yngre barn. Något fler barn rapporterar psykiska och somatiska besvär i dag än för 15 år sedan.

Personer med eftergymnasial utbildning uppger oftare att de har ett bättre hälsotillstånd jämfört med personer med gymnasial eller förgymnasial utbildning.

Äldre personer (65–84 år) uppger i regel färre psykiska och somatiska besvär än yngre personer (16–29 år).

Det sista stycket kan dock ifrågasättas om man läser detta: Personer som har fyllt 65 har dubbelt så mycket psykisk ohälsa


Till inlägget från Folkhälsomyndigheten

5 reaktioner till “Hur ser det ut med psykisk ohälsa i Sverige?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: