Om att resa med psykisk ohälsa

UD har sammanställt några råd och saker att tänka på före avresan som kan vara viktiga om din eller anhörigs hälsa skulle försämras.

20200119_175735

Om du har en sjukdomshistorik så är det särskilt viktigt att du kontrollerar att din försäkring täcker exempelvis sjukhuskostnader och kostnader för hemtransport till Sverige.

Innan du reser är det bra att ta reda på vilken typ av vård du kan få i vistelselandet om din hälsa skulle försämras. Tillgång till vårdinrättningar med adekvat behandling kan variera stort mellan olika länder, likaså förståelsen och kunskapen om psykisk ohälsa. I vissa länder erbjuds ingen vård alls. Förhållanden och regelverk i olika länder skiljer sig åt och kan ibland påverka förutsättningarna för det konsulära uppdraget.

Vissa mediciner kan vara olagliga utomlands och det är vistelselandets lagar som gäller. Ta alltid med ett utskrivet recept från läkaren för den medicin du tar med dig. Om du ska resa med läkemedel som är narkotikaklassade är det viktigt att tänka på att särskilda intyg kan behövas.

Om en person med psykisk ohälsa inte vill eller kan uppsöka vård i vistelselandet kan en svår situation uppstå. Svenska myndigheter, UD eller ambassaden kan inte tvinga en nödställd till vård i utlandet. Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) gäller bara i Sverige. Om personen vistas i ett land där förståelsen för psykisk ohälsa saknas försvåras omständigheterna ytterligare. Ett journalutdrag som styrker den nödställdes sjukdomshistorik kan underlätta i kontakten med utländska vårdinrättningar.

Se länk nedan.

Följ KBT Sverige på instagram:

Se även: Han ledde Kevinutredningen och dödshotades efter granskningen

Maladaptiva och adaptiva strategier för att hantera känslor

Ser du ankan, fjärilen och fladdermusen?

Hantering av stress med hjälp av ACT

Vad hette Ivan Pavlovs hundar?

Läs UDs fullständiga information.

Annons

En tanke på “Om att resa med psykisk ohälsa”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: