UD har sammanställt några råd och saker att tänka på före avresan som kan vara viktiga om din eller anhörigs hälsa skulle försämras.
Om du har en sjukdomshistorik så är det särskilt viktigt att du kontrollerar att din försäkring täcker exempelvis sjukhuskostnader och kostnader för hemtransport till Sverige.
Innan du reser är det bra att ta reda på vilken typ av vård du kan få i vistelselandet om din hälsa skulle försämras. Tillgång till vårdinrättningar med adekvat behandling kan variera stort mellan olika länder, likaså förståelsen och kunskapen om psykisk ohälsa. I vissa länder erbjuds ingen vård alls. Förhållanden och regelverk i olika länder skiljer sig åt och kan ibland påverka förutsättningarna för det konsulära uppdraget.
Vissa mediciner kan vara olagliga utomlands och det är vistelselandets lagar som gäller. Ta alltid med ett utskrivet recept från läkaren för den medicin du tar med dig. Om du ska resa med läkemedel som är narkotikaklassade är det viktigt att tänka på att särskilda intyg kan behövas.
Om en person med psykisk ohälsa inte vill eller kan uppsöka vård i vistelselandet kan en svår situation uppstå. Svenska myndigheter, UD eller ambassaden kan inte tvinga en nödställd till vård i utlandet. Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) gäller bara i Sverige. Om personen vistas i ett land där förståelsen för psykisk ohälsa saknas försvåras omständigheterna ytterligare. Ett journalutdrag som styrker den nödställdes sjukdomshistorik kan underlätta i kontakten med utländska vårdinrättningar.
Se länk nedan.
Följ KBT Sverige på instagram:
Se även: Han ledde Kevinutredningen och dödshotades efter granskningen
Maladaptiva och adaptiva strategier för att hantera känslor
Ser du ankan, fjärilen och fladdermusen?
Hantering av stress med hjälp av ACT
Vad hette Ivan Pavlovs hundar?
Läs UDs fullständiga information.
Jag är bipolär II, ADHD och Aspergers. Jag gillar inte att resa. Lösning? Jag reser inte.
GillaGilla