Omgiven av idioter är ovetenskaplig

När vi hade planeringsdagar med ett av mina första jobb omkring -04 fick samtliga medarbetare göra ett test under ledning av en beteendevetare.

20191229_095510

Resultatet ledde till att vi blev kategoriserade som en av fyra olika personlighetstyper, ungefär som i boken ”Omgiven av idioter”. Jag reagerade med förvåning över att flera av mina kollegor och även min chef svalde resultaten okritiskt. Själv så förhöll jag mig väldigt skeptisk till den förenklade klassificeringen och de slutsatser som drogs utifrån vilken grupp man hamnade i. Kanske utifrån min tidigare kunskap om psykologi och mänskligt fungerande. Min skeptisism sågs av min chef som negativ men jag stod fast vid min uppfattning.

Idag läser jag en essä om personlighetstest som bland annat understryker att de populära DISC-testerna som boken ”Omgiven av idioter” bygger på är ovetenskapliga och kan vara skadliga.

Igår kunde vi på KBT-Sverige berätta att många av världens mest kända psykologiexperiment felaktiga, misstolkade eller byggda på fusk.

Ett personlighetstest är en typ av psykologiskt test som har som syfte att beskriva en individs personlighet. I rekryteringsbranschen är det numera väldigt vanligt att testa arbetssökande, och till och med praktikanter. Kanske vanligare i privat sektor än offentlig.

Innehållet i beteendevetaren Thomas Eriksons böcker är häpnadsväckande tunt och hans genomslag är bekymmersamt. Kategoriseringen av människor i fyra färger är ett exempel på så kallad primitiv klassificering och på hur vi behandlar medmänniskor som ting skriver psykologen och forskaren Britta Högberg om testernas ovetenskaplighet.

Thomas Erikson skriver i sin bok att hans så kallade DISA-modell bygger på gedigen forskning av Marston. I boken Emotions of normal people presenterar Marston sin teori, som är en enda röra av dåtidens neurovetenskap, klassiska behaviorism och vetenskapsteori. Marstons huvudidé är att vårt medvetande sitter i motoriken, i samspelet mellan det han kallar motoriska stimuli och det motoriska självet berättar Britta Högberg.

Följ KBT Sverige på Facebook

Uppdatering 190102: Författaren till ”Omgiven av…”-böckerna tilldelas titeln Årets förvillare

Relaterat: Ny artikel om boken Omgiven av idioter i magasinet Filter

Uppdaterat: Thomas Erikson svarar på kritiken

Flera regioner stoppar nu utbildningsmoment som fått utmärkelsen årets förvillare

Många personlighetstester är rent trams.

Årets förvillare och folkbildare 2019

Läs även: Många resultat från psykologiexperiment stämmer inte

Följ KBT Sverige på instagram

Till Britta Högbergs essä ”Färgglad eller färglagd – du är mer än ett personlighetstest”.

Annons

8 reaktioner till “Omgiven av idioter är ovetenskaplig”

  1. Pingback: Mest läst 2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: