Vetenskapligt stöd för KBT vid depression

Socialstyrelsens rekommendation för behandling av depression och ångestsyndrom med tonvikt på KBT har mötts av hård kritik. Nu får riktlinjerna stöd av SBU.

I NICE:s vetenskapliga underlag, som SBU hänvisar till, har man med hjälp av en nätverksmetaanalys undersökt ef­fekter av olika behandlingar hos personer med en ny episod av lätt till medelsvår depression.

Resultaten visar att KBT har effekt på depressionssymtom och remission (dvs. tillfrisknande från depressionssymtom enligt fastställda kriterier), jämfört med kontrollbehandlingar (placebotabletter, sedvanlig behandling och väntelista).
IPT uppvisar ingen statistiskt säkerställd effekt på depressionssymtom jämfört med kontrollbehandlingar men för utfallet remission har IPT effekt jämfört med väntelista. Tidsbegränsad PDT uppvisar inga statistiskt säkerställda effekter på varken depressionssymtom eller remission jämfört med kontrollbehandlingar.

Läs mer om Riktlinjerna

Till rapporten: https://www.sbu.se/sv/publikationer/sbu-kommentar/interpersonell-terapi-ipt-kognitiv-beteendeterapi-kbt-och-tidsbegransad-psykodynamisk-terapi-tidsbegransad-pdt-vid-lindrig-till-medelsvar-depression-hos-vuxna/

En tanke på “Vetenskapligt stöd för KBT vid depression”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: