Om risk för rättsosäkerhet vid psykisk ohälsa

Läkare som ska skriva sjukintyg för människor med psykisk ohälsa har svårt att följa Försäkringskassans krav rapporterar Sveriges Radio.

Ångest, stress och depression låter sig inte mätas och bedömas på samma sätt som kroppsliga diagnoser. Det konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport. Det här kan leda till helt olika bedömningar och det finns risk för rättsosäkerhet.

– Det finns risk för rättsosäkerhet, att personer som har rätt till ersättning inte får det från sjukförsäkringen och personer som inte uppfyller kraven ändå får ersättning.

– Det är inte rättssäkert när de här fundamentala begreppen i läkarintyget – diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning – när man inte har en gemensam bild av vad som krävs säger Tina Malmberg som lett arbetet med Riksrevisionens granskning.

– Vi rekommenderar att hälso- och sjukvården, Socialstyrelsen och Försäkringskassan gemensamt för en diskussion om vad som är möjligt att få fram i ett läkarintyg, vilka krav som är rimliga att ställa säger Tina Malmberg.

Till inslaget på SR från 180515: Risk för rättsosäkerhet vid psykisk ohälsa

En tanke på “Om risk för rättsosäkerhet vid psykisk ohälsa”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: