Terapeutbeteenden som är till hjälp eller till skada enligt klienter

Psykoterapi är till gagn för många men ibland kan olika former av psykoterapeutisk behandling vara verkningslös eller i vissa fall rent av leda till skada. Det finns en hel del studier av utfallet av olika typer av psykoterapeutiska behandlingar men mindre om vad klienter finner är till hjälp eller till skada. I en studie publicerad i Journal of Psychology presenteras vad klienter anser om en nyligen genomgången terapisession. Det visade sig att samma typer av terapeutbeteende ibland sågs som positivt och ibland som negativt.

I studien ingick 16 klienter som besökte en av tio olika terapeuter. Terapeuterna utgick ifrån KBT, personcentrerad psykoterapi eller integrativ psykoterapi.

Tips på konkreta strategier att använda i vardagen, tillfällen då kopplingar gjordes (tex identifiering av händelser som påverkade symptom på depression) och då de fick hjälp med att hantera känslor upplevdes vara till störst hjälp. Fundamentala terapeutegenskaper som att uttrycka empati, lyssnande, när terapeuterna erbjöd stöd och när terapiprocessen diskuterades (inklusive klienternas/patienternas förväntningar) upplevdes också vara till gagn.

Då terapeuter lyssnade, försökte uttrycka empati eller försökte strukturera upp terapisessionen kunde det också upplevas negativt av klienter. Detta i sammanhang då det föll utanför ämnet, då klienter kände sig dömda eller då de inte kände sig redo att konfrontera ett visst ämne.

Då terapeuter gav ett perspektiv som klienterna inte gillade eller då terapeuter genom sitt kroppsspråk signalerade sitt perspektiv kunde det också upplevas negativt.

Sammantaget kan man väl konstatera att det är viktigt att som terapeut hitta en fin balans för att få till en gynnsam psykoterapi.

————–

Skrivet av Nicklas Lakso, KBT Sverige

Se artikeln nedan

————————–

Läs ävenVilka egenskaper har de riktigt duktiga psykoterapeuterna?

Terapeuter som tvivlar på sig själva får bättre behandlingsresultat

Antalet legitimerade psykoterapeuter minskar i rask takt

Målmedveten träning för psykoterapeuter

Psykoterapeuter som är yngre har lättare att uppnå god allians

En trygg anknytning till terapeuten ger hållbar psykoterapi

Hur kan man hålla sig ajour efter avslutad terapiutbildning?

Vad är verksamt i psykoterapi?

Artikeln: Joshua K. Swift, Kelley A. Tompkins, Susannah R. Parkin (2017) Understanding the client’s perspective of helpful and hindering events in psychotherapy sessions: A micro-process approachhttp://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jclp.22531/abstract?campaign=woletoc

Annons

En tanke på “Terapeutbeteenden som är till hjälp eller till skada enligt klienter”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: