Psykoterapeuten: Därför hamnar människor i sekter

Under många år utstod medlemmar i Knutby Filadelfia psykisk och fysisk misshandel utan att lämna församlingen. Frågan är hur det kunde gå så långt, och varför de stannade kvar? Helena Löfgren, psykoterapeut med lång erfarenhet av att hjälpa människor som lämnat sektliknande grupper svarar till uppdrag granskning.

Det är många som vi pratar med nu som har varit medlemmar i Knutby i många år som säger till oss ”jag är inte dum, hur har jag kunnat gå på allt det här?”, vad är ditt svar till dem? 

– Det är precis det, en jätteviktig fråga för det har inte med intelligens att göra. Det är som att bilen är trasig på ett ställe, men resten funkar alldeles utmärkt. Så man kan vara högpresterande i sitt yrke, men i sådana här sammanhang så är man konstant rädd för djävulen eller vad det nu är. Så man hålls ju i konstant stress som gör att man vidmakthåller rädslan och oförmågan att tänka klart om just det här säger Helena Löfgren.

Uppdrag gransknings reportage om församlingen i Knutby sänds klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 14 februari 2018.

Knutby – från paradis till helvete

Den lilla församlingen i det uppländska samhället Knutby förvandlades till ett helvete. Uppdrag granskning har pratat med nära hälften av dem som varit medlemmar i församlingen. Nu träder också ledarna fram och vittnar om psykisk och fysisk misshandel, tukt och social kontroll. Programledare: Janne Josefsson: till granskningen.

 

Till artikeln

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s