Se till att människor med psykoser kan få arbete eller studera och se till att olika yrkesgrupper samarbetar kring dem

Jobb direkt och tvärfackliga team för att unga inte ska behöva drabbas av återkommande psykoser. Det är vad som har visat sig vara effektivt i vård för personer med schizofreni.

Nyligen har Socialstyrelsen presenterat förslag till nya riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd

Se till att människor med psykoser kan få arbete eller studera. Se också till att olika yrkesgrupper samarbetar kring dem. Det är två metoder för att hjälpa psykospatienter till ett bättre liv.

Personer som drabbas av en psykos är ofta unga, ofta mellan 18 och 30 år. Men får de snabb vård av ett tvärfackligt team med många yrkeskompetenser innebär det att många inte behöver drabbas av en psykos igen. Det visar internationell forskning. Nu säger Socialstyrelsen att det är så här man bör arbeta inom psykiatrin och socialtjänsten.

I den här längre versionen diskuteras även att Socialstyrelsens förslag innebär att man inte bör satsa på boendetrappa, att polisen inte bör hämta till tvångsvård, hur läkemedel slår olika på män och kvinnor, årliga hälsokontroller, och det tvärfackliga arbete som krävs för stöd till unga som första gången fått psykos samt individanpassat stöd till arbete.

Vetandets värld fördjupar samtalet kring forskning och nya riktlinjer för psykosvården i en förlängd poddversion.

Se också:

Avatarterapi för personer som upplever demoner

KBT förstärker kopplingar i hjärnan hos personer som har psykos.

Förslaget till nya riktlinjer för psykosvård: https://kbtsverige.wordpress.com/2017/10/25/forslag-till-nya-riktlinjer-for-vard-och-stod-vid-schizofreni-och-schizofreniliknande-tillstand/

Till poddinslaget från Vetenskapsradion 171026 (39 minuter): https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/982665?programid=412

2 reaktioner till “Se till att människor med psykoser kan få arbete eller studera och se till att olika yrkesgrupper samarbetar kring dem”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: