Nytt debattinlägg angående riktlinjerna för behandling av depression och ångest

Förslaget till riktlinjerna innebär att man i princip tar bort möjligheten till psykoterapi, förutom mycket korta insatser av manualbaserad KBT menar fyra debattörer i ett nytt inlägg angående de nya riktlinjerna för vård vid depression och ångest. De menar också att konsekvenserna även blir att den form av samtalsbehandling/psykoterapi som idag finns inom offentlig vård, i form av psykodynamisk psykoterapi, familjeterapi och andra utprövade former av psykoterapi i stort sett kommer att försvinna [1]. Efter att riktlinjerna publicerades i december 2016 så uppstod debatter i flera medier, den första stora i Dagens Nyheter där 17 psykoterapiforskare protesterade. Det hölls även ett seminarium i riksdagen där det enligt SR skedde ett storbråk. I en annan debatt beskrevs de nya riktlinjerna som ett haveri och riktlinjearbetet kallades för en konstig röra. Olika representanter för socialstyrelsens riktlinjearbete har vid olika tillfällen bemött kritiken. Bla svarar man på frågan

Rekommenderar riktlinjerna minskad tillgång till psykologisk behandling?

”Nej, det stämmer inte. Socialstyrelsen framhåller i stället att tillgången till psykoterapi av flera olika metoder inte motsvarar behoven och att utbudet därför måste öka. Socialstyrelsen rekommenderar mer psykologisk behandling – inte mindre…”.

De remissvar som inkom innan 1 april 2017 kommer nu att tillsammans med eventuellt nytillkomna studier värderas och ligga till grund för slutversionen. En jämförelse om behandling av barn, unga och vuxna vid depression i ett antal länder görs också. De länder som ingår i jämförelsen är Tyskland, Holland, Skottland, England, Kanada, Finland, Danmark och Norge. Slutversionen av riktlinjerna kommer att publiceras under hösten 2017.

[1] Debattartikel 170810, Dagens Samhälle

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s