Socker ger ökad risk för psykisk ohälsa

De som äter stora mängder socker, exempelvis i form av sötad mat, bakverk och läskedrycker, löper en ökad risk att drabbas av psykiska störningar. Det hävdas i en stor brittisk studie som publiceras i Scientific Reports [1].

Resultaten ger en fingervisning om att ett relativt högt sockerintag leder till ökade risker för depressioner och de flesta av de psykiska störningar som innefattas i begreppet Common Mental Disorders (CMD), exempelvis ångest, panikkänslor, fobier, tvångstankar och stressymptom.

Bland männen med det högsta sockerintaget var riskökningen 23 procent.

Det finns däremot inga belägg för att människor som redan har psykiska störningar tenderar att öka sitt sockerintag. Forskarna anser att den hypotesen nu är motbevisad.

Läs även

Diet och depression har ett samband

Maten som kan lindra depression.

[1] SVT Vetenskap 170727

Annonser

1 thought on “Socker ger ökad risk för psykisk ohälsa”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s