Myten om katharsis

Begreppet Katharsis användes redan av Aristoteles som menade att tragedin renar oss.

Screenshot_20191103-090612_Chrome

Katarsis är enligt definition ett plötsligt känslomässigt klimax eller sammanbrott bestående av en överväldigande känsla av förnyelse, av rening eller nytt liv.

Psykoanalysens fader Sigmund Freud såg vreden som en ständig drift, från vaggan till graven, som måste få utlopp. Då minskar ilsketrycket och vi mår bättre. Kathartisk metod använd(e)s inom psykoanalys för att beskriva en omvälvande och helande insikt hos analysanden. Metoden innebär att patienten, ibland under hypnos, återupplever och avreagerar sig de känslor som förknippas med en tidigare bortträngd traumatisk upplevelse.

Modern forskning om ils­ka och aggression visar att katharsisteorierna om ilska inte verkar stämma i verkligheten. Det är snarare så att ju mer man lever ut sin ilska och sina aggressioner, desto argare blir man. Kognitiv neoassociation innebär bland annat att känslan arg länkas till ett nätverk i hjärnan och när den stimuleras, så aktiveras hela nätverket vilket innefattar tankar, minnen, känslomässiga reaktioner och beteendemönster.

”Aggressionshämmad” har varit ett vanligt, negativt begrepp i psykoterapivärlden. I dag är de flesta forskare på området istället överens om att det stora problemet inte är för lite aggressivitet, utan för mycket.

Referenser:

Bushman (2002) Does Venting Anger Feed or Extingguish the Flame? Catharsis, Rumination, Distraction, Anger and Aggressive Responding. Personality and Social Psychology Bulletin, Vol. 28, No. 6.

Se även: Coronapandemin pågår i högsta grad fortfarande

Nalle Puh – patologiskt självtest

Barnböcker om känslohantering

Skärmavbild 2020-12-12 kl. 21.32.54

Vad är Still-Face-experimentet?

Vem får ställa diagnos?

Maladaptiva och adaptiva strategier för att hantera känslor

Mentalisering – vad är det?

Vad kan jag kontrollera och inte?

Följ KBT Sverige på instagram:

 

2 reaktioner till “Myten om katharsis”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: