”För mig gränsar de svenska riktlinjerna till det oetiska.”

”Alla vill inte ha mediciner, men däremot hjälp att bearbeta svåra trauman eller konflikter. För mig gränsar de svenska riktlinjerna till det oetiska.” Helene Nissen-Lie, första amanuens i psykologi vid Oslo universitet, och en av undertecknarna till debattartikeln som publicerades i januari -17 om de nya riktlinjerna för behandling av depression och ångestsyndrom.

”Det vore olyckligt om Socialstyrelsen rekommenderar samma metod till alla patienter med en bestämd diagnos. Mycket tyder på att patientens egna preferenser, terapeutens relationsskapande förmåga och förmåga att bedöma vad just den patienten behöver är viktigare än metoden i sig”, säger Carsten René Jørgensen, professor i klinisk psykologi vid Aarhus universitet i Danmark som också undertecknat DN-artikeln.

Socialstyrelsens svar på debattartikeln.

Replik från företrädare för Socialstyrelsens projektledningsgrupp i arbetet med nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom.

”Vid lindrig till medelsvår depression lyfter vi KBT och IPT, eftersom dessa visat effekt vid placebokontrollerade studier. För svåra depressioner är vår slutsats att det inte finns studier av tillräckligt bra kvalitet för att rekommendera psykoterapi. Men det har kommit nya studier sent inpå som vi tittar på nu, bland annat om effekterna av renodlad terapi vid svår depression”, säger Arvid Widenlou Nordmark, enhetschef på Socialstyrelsen.

Läs dagens artikel i etc.

Se även: Slutrepliken i DN-debatten.

Annonser

En tanke på “”För mig gränsar de svenska riktlinjerna till det oetiska.””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s