Behandlingsmetoder anpassade till samisk kultur och till sammanhang att mötas.

”Terapi i naturen, över köksbordet eller i bilen.

Screenshot_20191103-090612_Chrome

Öppenhet för inre röster, ödestro och healing. På SANKS i Nordnorge bedrivs psykiatrisk vård utifrån samisk kulturförståelse, och även svenska samer söker sig dit.” En artikel i SocialPolitik [1] berättar om SANKS i Norge, ett samiskt nationellt kompetenscenter med ansvar för att utveckla och erbjuda kulturellt anpassad psykiatrisk vård för samer. En behandlingsmetod kallas ”Meahcceterapiija” eller ”utmarksterapi” och används inom familjebehandling. Metoden går ut på att familjen tillsammans med två terapeuter ger sig ut i naturen och övernattar där i några dygn.
– De slår upp läger, gör upp eld och lagar traditionell samisk mat. Kanske fiskar de, eller plockar bär. På kvällarna samtalar de runt elden. Terapeuten får möta familjen i en kontext där sammanhållningen och relationerna visar sig på ett annat sätt än i ett traditionellt terapirum. Bland annat träder papporna fram mer, medan det i terapirummet ofta är mamman som dominerar.

Följ KBT Sverige på Facebook

Se även: Sameradiopodden – Om psykisk ohälsa och självmord

Här fungerar avkoppling bäst och här får du ny energi i naturen

Hon försökte rädda Olof Palme, gick i terapi och skrev en bok om det som varit

Reportage: Antalet unga som söker könskorrigerande vård minskar

Samtal lindrar existentiell ensamhet hos äldre och sköra

Följ KBT Sverige på instagram

View this post on Instagram

Ur boken Relationella perspektiv på handledning "Relationella perspektiv på handledning betonar hur samspelet som uppstår mellan patient och terapeut, och även mellan terapeut och handledare, kan användas för att hjälpa patienten att tillfriskna och terapeuten att utvecklas." "Boken grundar sig på teoretisk litteratur och empirisk forskning som i allt högre grad understryker relationens betydelse för såväl behandling som handledning. Kapitlen i boken tar upp frågor som relationella perspektiv på handledning av individuell psykoterapi, gruppbehandling, arbete med barn och ungdomar, socialt arbete, familjeterapi, läkares arbete, internetbaserade behandlingsinsatser och psykoterapiutbildning. Relationella perspektiv på handledning vänder sig till personer med olika yrkesbakgrund och teoretiska utgångspunkter och är relevant för alla former av behandlingsarbete där människor möts. Med hjälp av praktiska exempel illustrerar författarna hur relationella perspektiv kan användas och integreras i arbete med utmanande kliniska situationer för att öppna dörrar till förändring." #relationellpsykoterapi #relationellaperspektivpåhandledning #jamesbennetlevy #ramverketförpsykoterapihandledning #kbthandledning #psykoterapibok #kbtsverige #psykoterapeutersverige #kbt #kognitivbeteendeterapi #psykoterapi #psykoterapeutiskbehandling #kbtstockholm #psykologiskbehandling #handledareochlärareipsykoterapi #psykoterapihandledning #psykoterapihandledare #handledning

A post shared by KBT Sverige (@kbtsverige) on

[1] SocialPolitik nr 4 2016 http://www.socialpolitik.com/2017/01/15/kultur-och-tradition-bar-samisk-psykiatri/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: