”Vården ska nu begränsas främst till ett ensidigt biologiskt perspektiv med en ökad satsning på psykofarmaka och ECT även för barn och ungdomar.”

Nio personer till ger sig nu in i debatten om socialstyrelsens nya riktlinjer för behandling av depression. Bland dessa finns ordföranden för Riksföreningen PsykoterapiCentrum, förbundsordföranden för S:t Lukas i Sverige, förbundsordföranden för Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, ordföranden för Svenska psykoanalytiska föreningen, ordföranden i Svenska föreningen för relationell psykoterapi, ordföranden för Svenska Föreningen för Familjeterapi och ordföranden för Psykoterapistiftelsen.

Författarna har som fokus barn och ungdomar och har bla valt att rikta sig med direkta frågor till sjukvårdsminister Gabriel Wikström och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

I artikeln tar man tar upp att fokus för depressionsbehandlingen enligt nuvarande riktlinjer är psykofarmaka, ECT (elchockbehandling) och magnetbehandling. Och att man väljer att helt ta bort möjligheten till psykoterapi, förutom korta insatser av manualbaserad KBT.

Läs artikeln som idag publicerades på Aftonbladets hemsida här.

Idag publicerades även en ”slutreplik” i debatten från 19 nordiska forskare. Läs mer.

De nya riktlinjerna.

7 reaktioner till “”Vården ska nu begränsas främst till ett ensidigt biologiskt perspektiv med en ökad satsning på psykofarmaka och ECT även för barn och ungdomar.””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: