Slutreplik i debatten om de nya riktlinjerna för behandling av depression.

Debatten har pågått sedan 15/1 då forskare i DN Debatt kritiserade de nya riktlinjerna för behandling av depression. Forskarna kallade då riktlinjerna bla för enfaldiga. Därefter har bla socialstyrelsens projektgrupp och forskare etc som är verksamma främst inom KBT-världen bemött denna artikel. Författarna bakom det första inlägget var 17 psykoterapiforskare. Bakom slutrepliken står nu 19 forskare.

I slutrepliken menar man bla att det framförts direkta felaktigheter från socialstyrelsens projektledning. ”Det är beklämmande att såväl projektledningen som våra forskarkollegor avfärdar vår kritik (DN Debatt 15/1) som ett partiskt utspel från ”anhängare av andra terapimetoder” snarare än bemöter den sakligt. Studier av vad det är som bidrar till psykoterapins goda effekter visar att patientens förutsättningar och terapeutens förmåga att vara lyhörd för dem och anpassa behandlingen till den enskilde patientens motivation och livssituation är centrala för resultatet, vilket naturligtvis understryker vikten av en öppenhet i behandlingsutbudet…”.

Idag publicerades även en ny debattartikel där nio personer till gav sig in i diskussionen.

Hela slutrepliken.

Sista ordet är säkerligen inte sagt. Riktlinjerna är en remissversion, fram till 31 mars är det möjligt att lämna synpunkter och slutversionen väntas vara klar under hösten 2017.

Annonser

9 reaktioner till “Slutreplik i debatten om de nya riktlinjerna för behandling av depression.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s